România a pierdut, vineri, în fața Estoniei, un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, o șansă care apare odată la 14 ani!

România a pierdut, vineri, în fața Estoniei: La primul vot, România a obţinut 78 de voturi, iar Estonia 111, din cele 129 necesare. La reluarea votului, Estonia a avut 132 de voturi, iar Romania 58.

Romania și-a lansat oficial, pe 2 iunie 2017, la sediul ONU din New York, campania oficială pentru obținerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și a candidat contra Estoniei pe singurul loc alocat estului Europei.

Scopul Consiliului de Securitate al ONU este menţinerea păcii mondiale.

Citeste si...  Cutremurător! Marioara Murărescu îşi dorea să se mai joace cu nepoţelul ei

În cazul unor conflicte, poate impune sancţiuni economice, poate impune un embargo asupra armelor și poate, în cazuri extreme, să autorizeze inclusiv acțiuni militare. Consiliul de Securitate al ONU este format din 15 țări.

Cinci țări sunt membri permanenți, toate fiind puteri nucleare (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie și SUA), iar celelalte zece țări se schimbă prin rotație, prin mandate de câte doi ani. Romania a mai deținut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: 1962, 1976, 1990 și 2004.