Recep Tayyip Erdogan, îi acuză pe europeni că nu îşi respectă angajamentele în materie de ajutor financiar pentru refugiaţii sirieni, afirmând chiar că nu a primit niciun sprijin din partea Uniunii Europene.

„Guvernele (europene) nu sunt oneste”, a spus el într-un lung interviu pentru canalul public german ARD, unul dintre cele câteva interviuri acordate unui canal media străin în ultimul timp.

„Trei milioane de sirieni şi de oameni veniţi din Irak se află în acest moment în Turcia”, a adăugat Erdogan. „Şi Uniunea Europeană nu şi-a respectat promisiunile în acest domeniu”, a insistat preşedintele turc, acuzat de grave derive autoritare după un puci militar eşuat împotriva lui în 15 iulie.

El a cifrat la 12 miliarde de dolari cheltuielile efectuate de Turcia pentru a veni în ajutor refugiaţilor care fug de războiul din Siria. UE „promisese trei miliarde”, a asigurat Erdogan, dar până în prezent doar un ajutor simbolic de „unu până la două milioane” au fost acordate, potrivit lui.

Citeste si...
Radu Mazare vrea turistii de weekend

Uniunea Europeană, preocupată de numărul mare al migranţilor care intră pe teritoriul său, a încheiat la 18 martie un acord controversat cu Turcia, care prevede un ajutor financiar constant în schimbul promisiunii Ankarei că va primi pe teritoriul turc refugiaţi sirieni.

Întrebat despre posibilitatea de a restabili pedeapsa cu moartea după puciul eşuat, preşedintele islamo-conservator a asigurat că „poporul vrea ca pedeapsa cu moartea să fie restabilită”. „Şi noi, în calitate de guvern, trebuie să ascultăm ceea ce spune poporul”, a indicat el. Preşedintele turc a subliniat că în lume „doar Europa şi ţările membre ale UE nu dispun de pedeapsa cu moartea”.

O posibilă restabilire a pedepsei cu moartea în Turcia trezeşte neliniştea responsabililor europeni. Turcia abolise pedeapsa cu moartea în 2004, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.