Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut mai multe încercări de a-l contacta telefonic pe omologul său rus, Vladimir Putin, dar fără succes, a indicat un purtător de cuvânt al liderului de la Ankara, Ibrahim Kalin, citat sâmbătă de agenţia de presă RIA Novosti.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia se deteriorează îngrijorător, pe zi ce trece. Evidența faptului că sunt din tabere diferite și se poziționează antagonic în conflictele regionale a fost probată pe 24 noiembrie, când un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă la frontiera cu Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat gestul Turciei drept „o lovitură de cuţit în spate” din partea „complicelor teroriştilor”. După acest incident, Putin a semnat un decret privind măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale, incluzând şi măsuri economice speciale împotriva Turciei.

„Rusia a încălcat, din nou, la 29 ianuarie, spaţiul aerian al Turciei. După aceasta, preşedintele Erdogan a încercat să-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar partea rusă nu reacţionează”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc într-o declaraţie pentru agenţia de presă Anadolu.

Citeste si...
Victor Ponta, mai spion decât Vladimir Putin, dar amândoi au "servit" în străinătate

Ministerul turc de Externe anunţase anterior că un bombardier Su-34 al forţelor aeriene ruse angajate în campania de lovituri în Siria a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, a infirmat orice presupusă violare a spaţiului aerian turc de către un avion rusesc, calificând acuzaţiile Ankarei drept „propagandă nefondată”. Potrivit acestuia, nici sistemele de apărare antiaeriană ruseşti din Siria şi nici radarele siriene nu au detectat vreo încălcare a frontierei dintre Siria şi Turcia.

Cu toate acestea, SUA au confirmat că un avion de luptă rusesc violase spaţiul aerian al Turciei şi, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie.

„Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spaţiul aerian al Turciei şi al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spaţiul aerian al Turciei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby. El a cerut autorităţilor ruse să respecte suveranitatea Turciei şi să se abţină pe viitor de la acţiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.