Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că ţara sa va aduce problema Înălţimilor Golan în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Reuters preluat de agerpres.

Într-un interviu acordat agenţiei TGRT Haber, Erdogan a afirmat că declaraţia preşedintelui Donald Trump privind Înălţimile Golan este un „cadou” pentru premierul Benjamin Netanyahu înainte de alegerile din Israel.

Donald Trump a afirmat joi pe Twitter că este timpul ca ”Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ceea ce are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională”, delimitându-se astfel de atitudinea de decenii a diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu.

”După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat joi pe Twitter.

Citeste si...  O jurnalistă, împuscată mortal. Vezi unde a avut loc incidentul

Într-un discurs rostit la o reuniune a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI), Erdogan a declarat nu se poate ca ocuparea Înălţimilor Golan ”să fie declarată legitimă”.

Israelul a cucerit de la Siria o mare parte a înălţimilor Golan în urma Războiului de Şase Zile din 1967, dar decizia israeliană de anexare a acestui teritoriu sirian nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a menţionat, la prima sa întâlnire cu Trump la Casa Albă, în februarie 2017, posibilitatea ca Statele Unite să îşi reconsidere poziţia. În noiembrie anul trecut, SUA au votat alături de Israel împotriva unei rezoluţii prin care ONU a declarat anexarea „nulă şi neavenită”; nicio altă ţară membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite nu s-a opus rezoluţiei respective.