Președintele Turciei a trecut la represalii după tentaviva de lovitură de stat pusă la cale de o parte a armatei. După ce au fost arestați mii de militari, inclusiv a comandantului general al Armatei a doua a Turciei, s-a trecut la arestări în sistemul judiciar.

Conform jurnaliștilor de la CNN Turk, judecătorul Alparslan Altan de la Curtea Constituţională a Turciei a fost arestat. În ultima vreme, Erdogan a avut mai multe conflicte cu judecătorii Curţii Constituţionale și chiar a amenințat cu desfiinţarea instituţiei, după o serie de decizii care au desfiinţat dispoziţiile preşedintelui turc.

Anterior, poliţia turcă a reţinut zece judecători din ‘Danistay’, instanţa supremă însărcinată cu contencioasele administrative, şi au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay). Alţi 38 de membri ai ‘Danistay’ sunt căutaţi de autorităţi pentru a fi arestaţi. Înaltul Consiliu al judecătorilor şi procurorilor (HSYK) a decis demiterea a 2.745 de judecători, pentru cinci membri ai acestei instanţe fiind emise şi mandate de arestare.

Citeste si...
Recep Tayyip Erdogan anunță Turcia trimite trupe în Libia

Potrivit cotidianului Hurriyet, judecătorii demişi sunt bănuiţi de legături cu organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA şi acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este principalul responsabil al acestei încercări de a-l înlătura de la putere.