Emmanuel Macron
Featured, International

Emmanuel Macron anunță că până la 1 decembrie, Franța va fi în carantină totala

Președintele Emmanuel Macron a justificat decizia de a impune din nou carantina. Situația este alarmantă în aproape toată Europa. În peste mai puţin de 24 de ore, Franța va intra pentru a doua oară în carantină totală.

Emmanuel Macron anunță că până la 1 decembrie, Franța va fi în carantină totala

De joi și până pe 1 decembrie, francezii nu vor mai avea voie să iasă din case, decât pentru a merge la lucru sau la medic.

Restaurantele, barurile și alte activități neesențiale vor fi închise. Și Germania a decis să închidă, din 4 noiembrie, restaurantele, cinematografele și sălile de sport. Va păstra însă școlile în funcțiune.

Elveția, Rusia și Cehia au anunțat miercuri un bilanț record al infectărilor, în timp ce Belgia a depășit Cehia și a devenit țara europeană cea mai afectată, de acest al doilea val brutal al pandemiei.

Emmanuel Macron anunță că până la 1 decembrie, Franța va fi în carantină totala

Președintele Emmanuel Macron a justificat decizia de a impune din nou carantina în Franța prin numărul uriaș de noi cazuri de coronavirus înregistrate în ultimele săptămâni. La ultimul bilanț pe 24 de ore s-au înregistrat peste 36.000 de îmbolnăviri.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ne-am consultat cu oamenii de știință și cu reprezentanții din economie, politică și mediile sociale. Am avut discuții cu toți partenerii noștri europeni, am cântărit lucrurile pro și contra și am decis ca, de vineri, să revenim la carantina care a oprit virusul (n.r. în primăvară). Am avut trei, patru, cinci, apoi şase pacienţi în acelaşi timp, la Terapie Intensivă. Azi avem cinci. Asta înseamnă jumătate din paturi ocupate, dar secţia ATI e la capacitate maximă, pentru că avem şi pacienţi fără COVID care au nevoie de terapie intensivă.”

Potrivit noilor reguli, francezii nu mai au voie să iasă din case decât pentru a merge la medic sau la serviciu, acolo unde nu se poate lucra de la distanţă. Restaurantele, barurile și alte activități neesențiale vor fi închise, dar școlile și fabricile rămân deschise. Pe de altă parte, cele mai multe puncte de trecere a frontierei vor fi închise. Criza prin care trece Franţa e evidentă în spitale, care sunt aproape pline de bolnavi.

Karim Debbat, medic: „Am avut trei, patru, cinci, apoi şase pacienţi în acelaşi timp, la Terapie Intensivă. Azi avem cinci. Asta înseamnă jumătate din paturi ocupate, dar secţia ATI e la capacitate maximă, pentru că avem şi pacienţi fără COVID care au nevoie de terapie intensivă.”

Cu câteva ore înaintea lui Macron, cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania impune o carantină parţială pentru următoarele patru săptămâni. Vor fi închise restaurantele, barurile și cinematografele, dar magazinele şi şcolile vor continua să funcţioneze. Restricţiile încep de luni şi rămân în vigoare până la sfârşitul lui noiembrie. Decizia a venit la scurt timp după ce oficialii germani au anunţat aproape 15.000 de cazuri noi de COVID, un record de la începutul pandemiei încoace.

Angela Merkel, cancelar: „Putem spune că sistemul nostru de sănătate poate face azi faţă provocărilor. Dar, dacă ritmul infecţiilor continuă la acelaşi nivel, atunci vom atinge limitele sistemului sanitar în câteva săptămâni.”

În unul dintre spitalele britanice din prima linie a războiului cu pandemia, în orașul Blackburn, din nordul Angliei, este cea mai mare rată de infectare din țară.

Linda Gregson, medic: „În weekend ne-au murit opt pacienți. Și cel mai rău e că, după ce moare cineva, schimbi repede cearșafurile și instalezi următorul pacient.”

Ian Stanle, medic: „În după-amiaza de duminică, veneau pe bandă rulantă, stabilizai un pacient, treceai la următorul. Parcă dirijam traficul să ne asigurăm că nu se ciocnesc tărgile pe culoare.”

Dincolo de epuizarea fizică, doctorii sunt exasperați de conduita neglijentă a populației.

Linda Gregson, medic ATI: „Oamenii ne fac mincinoși, ne insultă la telefon. Sunt asistente care deschid sesiuni Zoom pentru ca rudele să-și ia rămas bun de la pacienții muribunzi. Văd pe ecran un soț ori o fiică plângând, sunt rugate să-l țină de mână pe bolnav, după care te pomenești cu un apel telefonic de la cineva care te înjură.”

În pofida măsurilor adoptate în ultimele săptămâni, nici Cehia nu vede limanul. Praga a raportat miercuri peste 15.600 de cazuri noi, cu aproape o mie mai multe decât Germania, țară cu populație de peste opt ori mai mare.

Roman Prymula, ministrul demis al sănătății: „Cehii nu mai au voie să circule pe străzi între ora 21 și 5 dimineața. De asemenea, trebuie folosită cât mai mult munca de acasă, atât la stat cât și la privat.”

Nici în Suedia lucrurile nu mai arată la fel de bine ca în urmă cu o lună, spune epidemiologul şef al ţării, Anders Tegnell.

Anders Tegnell: „Şi în Suedia se înrăutăţeşte situaţia. Săptămâna trecută au fost cu 70% mai multe infectări decât în săptămâna precedentă, la toate grupele de vârstă, cu accent pe grupa 20-60 de ani. ”

O confirmă și medicii din orașul suedez Skane.

Caroline Schön, medic: „Numărul pacienților ajunși la noi s-a triplat în ultimele 10 zile.”

Autoritățile din Skane au decis să crească de la 10 la 40 numărul persoanelor care se ocupă de identificarea persoanelor de contact ale celor infectați. Guvernul de la Stockholm cere populației să evite transportul public și mallurile și să lucreze de acasă.

Eva Melander, medic: „Suntem în faza “vine lupul!” De data asta chiar vine. E grav!”


blank