Uluitor cât de departe pot ajunge infracțiunile cibernetice. Unei astfel de escrocherii, o piratare masivă cu criptomonede, derulată pe rețeaua de socializare Twitter, i-au căzut victime, pe lângă mulți alții, personalități ca Bill Gates, Barack Obama, Joe Biden sau Elon Musk. Adică, „crème de la crème”.

Cum au fost păcaliți, prin metoda Caritas, Elon Musk si Bill Gates manevra a fost una cât se poate de simplă, după cum informează BBC, dar a avut un efect devastator: mesaje apărute pe conturile piratate ale acestor personalități (cele mai multe, şterse la câteva minute) invitau utilizatorii să trimită rapid monede virtuale bitcoin către adrese specifice, pretinzând că primesc înapoi dublul sumelor transferate!

„Miercuri fericită! Ofer monede bitcoin tuturor abonaţilor mei. Dublez toate plăţile trimise pe adresa de bitcoin de mai jos”, puteau citi internauţii pe contul de Twitter al lui Elon Musk, directorul executiv al Tesla. Promisiunea lui Musk le reamintește românilor de mega-escrocheria Caritas, apărută la începutul anilor ’90.

Conturile cofondatorului Microsoft, Bill Gates, directorului Amazon, Jeff Bezos, candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, fostului primar al New York-ului, Michael Bloomberg, sau renumitului investitor Warren Buffett au afişat un timp mesaje cu conţinut similar. La fel, au căzut victime acestei piratări și conturile unor companii precum Apple şi Uber.

Joe Biden și-a blocat contul
„Putem confirma că acest tweet nu a fost trimis de Bill Gates”, a declarat o purtătoare de cuvânt a miliardarului, în timp ce șefii de campanie ai lui Joe Biden au indicat că reţeaua Twitter a blocat contul candidatului democrat la președinția SUA.

Într-un mesaj postat pe Twitter Support, reţeaua socială a confirmat „că este la curent cu un incident de securitate” şi a indicat că lucrează pentru soluţionarea acestuia.


Citeste si...
Elon Musk cel mai bogat om din lume, pentru trei zile