Actualitate, Stiri

Elena Udrea făcea presiuni cu ”Gala Bute”

Funcționarii din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului erau obligați de Elena Udrea să participe la ședințe lungi în noapte pentru a găsi modalități de încheiere a contractelor pentru Gala Bute, iar unii dintre ei chiar au plâns la aceste întâlniri, se arată în motivarea arestării Elenei Udrea, emisă de ICCJ.

elena_udrea_arestata_11660900_13948300

Detalii se regăsesc în motivarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 25 februarie, prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul „Gala Bute”.

În timpul dezbaterilor din instanță, procurorul de caz a declarat că Elena Udrea a făcut presiuni asupra subordonaților să încheie contractul pentru ”Gala Bute”, deși aceștia i-au spus că există prevederi legale care împiedică semnarea acestui contract. „Reprezentantul Ministerului Public consideră că, în urma declarațiilor persoanelor audiate în cauză, este cert că inculpata (Elena Udrea — n.r.), deși nu a semnat, a întocmit documente proprii cu privire la adoptarea actelor normative care au creat contextul săvârșirii infracțiunii. De asemenea, arată că a determinat ceilalți funcționari să încheie contractul într-o asemenea modalitate, fiind declarațiile martorului Mărășoiu și ale martorului Lungu Ștefan care vorbesc despre ședințele lungi până în noapte, în care inculpata le impunea funcționarilor să identifice și să încheie contracte, deși aceștia îi aduceau la cunoștință prevederile care împiedică acest lucru. Arată că unele persoane plângeau la aceste ședințe, fiind declarația martorului Mărășoiu în acest sens, care și-a dat demisia din cauza presiunilor care s-au făcut asupra sa”, se arată în motivare,  potrivit Agerpres. 

Pe de altă parte, Elena Udrea a admis, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, că în politică se folosesc și bani negri, dar a negat că ar fi vorba despre astfel de lucruri în dosarul „Gala Bute”.

Susținerile sale se regăsesc în motivarea deciziei instanței din 25 februarie, prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

„Acceptă că în calitate de om politic a făcut și greșeli, că într-o campanie electorală în viața unui partid se poate întâmpla ca oamenii să facă și lucruri la limita legii precum și faptul că, în politică, în general, se folosesc și bani negri, dar susține că aceste aspecte nu au legătură cu prezenta cauză”, se arată în motivare.

Apropiații Elenei Udrea, inculpați în dosarul Gala Bute, au declarat că o parte din banii primiți ca mită pentru atribuirea contractelor finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului au ajuns fie nemijlocit la Elena Udrea, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea și în interesul acesteia, fiind folosiți pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, și în special ale Organizației București a cărei președintă era.

Informația apare în motivarea deciziei prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul Gala Bute.

În document se menționează că din probele de la dosar rezultă că un întreg sistem de corupție coordonat și controlat de către Elena Udrea, prin intermediul căruia societățile care aveau contracte achitau un comision de 10% cvasistabil și cvasigeneralizat, aproape automat, văzându-se din încasările celor trei societăți că toate plățile din minister duceau la plata acestui comision.

Procurorii au constatat că aceste comisioane erau încasate de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, de asistentul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, către Gheorghe Nastasia, omul de încredere al acestuia căruia i-a delegat toate atribuțiile ministeriale.

În motivare se arată că toți acești apropiați ai Elenei Udrea au arătat că sumele de bani îi erau destinate, cu excepția lui Tudor Breazu.

blank