Actualitate, Stiri

Efectele creșterii ratingului de țară

efdl (4)

Îmbunătăţirea calificativului de ţară de către S&P nu mişcă pietele, susţin economiştii ING Bank România în cadrul unui raport. Pe de altă parte, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, consideră că România se poate adresa acum unei plaje mai mari de investitori, atât de portofoliu cât şi direcţi, care înainte nu puteau să intre pe piaţa românească, deoarece nu aveam calificativ de „investment grade”.

Îmbunătăţirea continuă a fundamentelor economice ar putea surprinde pozitiv agenţia S&P, întrucât este aşteptată o creştere economică peste media de 3%, cea mai înaltă din regiune, prognozată de S&P între 2014-2017, mai spun analiştii ING.

„Dupa surpriza pozitiva legata de cresterea PIB de joi spuneam ca nu ne asteptam ca leul sa se intareasca puternic si moneda locala s-a apreciat doar pana la 4,43/EUR. Mai mult, imbuntatirea calificativului de tara in aceasta dimineata de catre S&P la BBB- (de la BB+) cu perspectiva stabila, a avut o influenta marginala in piete, leul avansand usor dincolo de 4,43/EUR”, noteaza economistii ING intr-o nota transmisa vineri.

„Ne asteptam la o astfel de reactie, intrucat prin aceasta imbunatatire, S&P doar a egalat calificativul acordat Romaniei de catre celelate doua agentii de rating (Moody’s si Fitch)”, se mai arata in nota citata de Hotnews.ro.

„Asa cum ne asteptam, S&P a citat imbunatatirea fundamentelor economice drept motiv pentru aceasta actualizare a calificativului de tara (punand accent pe ajustarea deficitelor externe) si a indicat ca potentiale astfel de actiuni in viitor sunt conditionate de continuarea consolidarii fiscale cuplate cu reformele structurale. In vreme ce procesul de refroma pare a fi incetinit vizibil (ex. amanari repetate a tentativelor de privatizare si reforma a companiilor de stat) dupa ce Romania a incheiat doua acorduri de finantare consecutive cu FMI, credem ca imbuntatirea continua a fundamentelor economice ar putea surprinde pozitiv agentia S&P, intrucat prognozam o crestere economica peste media de 3%, cea mai inalta din regiune, prognozata de S&P intre 2014-2017. In mod evident nu o proiectie pe termen scurt, potentiala surpriza pe crestere ar putea sa conduca in cele din urma la imbunatatiri ale calificativului de tara al Romaniei, intrucat ar ajuta ajustarea deficitelor externe”, se arată în raport.

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro, până la un curs de 4,4275 lei/euro, în scădere cu 0,74 bani (0,17%) faţă de cotaţia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României.

Este cel mai bun curs pentru leu în raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni şi jumătate), când cursul anunţat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului şi cel care a fost responsabil din partea guvernului pentru discuţiile cu agenţiile de rating, a afirmat vineri că îmbunătăţirea ratingului acordat României de Standard&Poor’s chiar cu două trepte este cea mai bună veste din ultimii şase ani.

România se poate adresa acum unei plaje mai mari de investitori, atât de portofoliu cât şi direcţi, care înainte nu puteau să intre pe piaţa românească, deoarece nu aveam calificativ de „investment grade”, spune el. „Acest calificativ lărgeşte foarte mult baza de investitori şi nu numai din rândul celor de portofoliu, care-şi plasează banii în titluri de stat sau pe bursă, ci şi investitorilor din economia reală. Sigur vom vedea noi investiţii directe şi chiar relocări din alte ţări”, a precizat Voinea.

” Presupunând că ţara este un om, tocmai ne-am mutat într-un cartier mai sigur, mai bun şi cu investiţii mai multe. Practic, mă aştept imediat la o scădere a costurilor de împrumut atât pentru stat, pentru companii private cât şi pentru persoane fizice, deoarece prima de risc a României a scăzut”, a mai spus Voinea.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.

‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.

În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.

blank