Actualitate, Featured, Medical

EDITORIAL. Doctore, ți-au mărit și leafa aia de care te plângeai, așa că a venit vremea să alegi: la stat sau la privat!

De câte ori ajung prin vreun spital și stau pe la uși închise ori sunt trimisă la analize la privat, îmi amintesc de Raed Arafat. A vrut, în sfârșit să creeze normalitate, dar s-au proptit mulți pe picioarele dinapoi și i-au închis gura. Sunt interese, mari, uriașe, așa că NU a avut nicio șansă cu inițiativa sa de a impune medicilor să aleagă: fie lucrează doar la stat, fie doar la privat. E cum dracu să vrea să facă asta? E aberant. Ar însemna să găsești și alți doctori prin spitale, după ora prânzului, în afara celor de gardă, să nu te trimită nimeni să faci analize la privat și nici să-ți indice o anume clinică la care, de regulă, fie lucrează ei, fie are un comision.

Delimitarea clară a sectorului public de cel privat ar însemna, implicit, că toate fondurile merg către spitalele de stat. Pe doctori i-ar nenoroci, pentru că, majoritatea, lucrează în 2-3 locuri. Evident, câte 2-3 ore în fiecare. Regulile clare ar face situația de nesuportat pentru ei. Și, cel mai rău s-ar supăra patronii clinicilor private care se află în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și care, astfel, realizează venituri sigure din analize/consultații/proceduri medicale. Raed Arafat estima că aproximativ 20% din personalul medical lucrează şi la stat şi la privat. Eu zic că mai mult. Și că nici nu îi vor permite să aplice o asemenea măsură, menită să stopeze căpușarea banilor sănătății.

Sunt şi cazuri în care un pacient este tratat la privat, iar când se agravează starea de sănătate a acestuia, este dus tot la stat. Astfel de probleme există, deşi avem mai multe legi care spun că asemenea acţiuni trebuie să fie supravegheate şi sancţionate. Nu se respectă pentru că nu avem norme de aplicare.

Așa a fost și cu ambulanțele. Tot Raed Arafat a vrut să ceară ambulanțelor private să aibă centru de telefonie, ca 112, iar pe salvările private să scrie, clar, că sunt private. Nu a reușit. Eu știu că profesia de medic este una liberală, dar, în acest caz, doctorii nu ar trebui să se angajeze la stat, ci să umble cu geanta în mână, ca Dr. Quinn,din ușă în ușă. Până la urmă, așa cum spune Raed Arafat, ”112 nu e firmă privată. Un bolnav poate muri cu telefonul în mână. Dacă a ales un serviciu privat şi apoi a renunţat, din pricina preţului sau din alte considerente, ei trebuie să-l redirecţioneze la noi. Legislaţia românească nu e împotriva serviciilor private”.

Rar, spre niciodată, un medic va renunța, din proprie inițiativă, la job-ul lui, sigur si, mai nou, bine plătit, de la stat, unde stă 2-3 ore, pentru a se angaja full-time în privat. Le place stabilitatea, le place mica ciupeală, foșnetul plicului. Le place să țină posturile ocupate aiurea. Aș vrea să apuc ziua în care să-l cunosc pe cel ce va avea curajul să stopeze acest fenomen.

Știu, sunt și medici care pun suflet, care au dăruire și pasiune, dar sunt atât de puțini, în comparație cu ceilalți!

 

blank