Economia franceza, pusa la pamant de proteste.Cele trei săptămâni de proteste ale „vestelor galbene” au dat o lovitură serioasă economiei franceze, afectând în mod special retailerii, lanţurile hoteliere şi restaurantele, a declarat, luni, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Economia franceza, pusa la pamant de proteste.După o întâlnire cu organizaţiile profesionale afectate de mişcările de protest, Bruno Le Maire a spus că există scăderi ale cifrei de afaceri de ordinul 15%-50%, în funcţie de sector.

Economia franceza, pusa la pamant de proteste :

„Impactul este sever şi continuu. Există scăderi ale cifrei de afaceri de 15% până la 25% în sectorul de distribuţie, de 20% până la 40% a vânzărilor în sectorul comerţului cu amănuntul şi pierderi de 20% până la 50% pentru restaurante, în funcţie de locaţie”, a declarat Bruno Le Maire.

În ceea ce priveşte sectorul hotelier, ministrul francez a vorbit de o „scădere a rezervărilor de 15% până la 20%. Industria este de asemenea afectată de o reducere a vânzărilor de vehicule la Renault sau Peugeot şi de scăderi mai mari în industria agroalimentară”, a adăugat Le Maire.

Citeste si...
Washington Post: Adunarea pro-guvernamentală protestează împotriva abuzurilor anti-corupție

Chiar dacă nu a putut estima impactul protestelor asupra Produsului Intern Brut, Le Maire a subliniat că restabilirea ordinii trebuie să fie prioritatea absolută.

Ce reprezintă mișcarea vestelor verzi?

Mişcarea „Vestelor galbene” exprimă furia populară împotriva creşterii preţurilor la combustibili. Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită „Vestele galbene” au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestaţii. Demonstraţia planificată a fi paşnică a degenerat în violenţe fără precedent la Paris, provocând multe victime în confruntările cu poliţia.

Ziua de sâmbătă în care a avut loc manifestaţia „Vestelor galbene” la Paris a fost marcată ”de violenţe de o gravitate fără precedent”, a declarat duminică prefectul poliţiei, Michel Delpuech. În total, 412 persoane au fost arestate, „un nivel care nu a mai fost înregistrat niciodată în ultimele decenii”, a adăugat Delpuech, criticând „violenţa extremă şi fără precedent” împotriva forţelor de ordine.