Actualitate, Stiri

ECHIPA LUI IOHANNIS. Lista finală a noilor consilieri prezidențiali.

Prima întâlnire dintre consilierii lui Klaus Iohannis și echipa lui Traian Băsescu a avut loc, ieri. Potrivit unor surse, ei au fost uimiți de complexitatea dosarelor.

klaus-iohannis_2-465x390

Echipa de consilieri prezidențiali a lui Klaus Iohannis a avut, ieri, o primă întâlnire „de acomodare”, cu staff-ul de la Cotroceni al președintelui în exercițiu Traian Băsescu.

Din delegația echipei lui Klaus Iohannis au făcut parte Dan Mihalache, care a confirmat, pentru EVZ, că va fi șeful cancelariei prezidențiale, George Scutaru, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu și Iulia Huiu.

Potrivit surselor EVZ, discuțiile au vizat atribuțiile viitorilor consilieri prezidențiali și transferul de informații privind principalele dosare aflate în lucru la Administrația Prezidențială pe teme economice, de politică externă, juridice.

Surse participante la discuție au mai declarat că speră să mai existe astfel de întâlniri și că echipa lui Iohannis s-a arătat surprinsă că la Cotroceni „ chiar se muncește și că lucrează o armată de oameni”.

În plus, consilierii președintelui ales au fost avertizați să nu se aștepte să fie ajutați de Guvern, așa cum sperau, în elaborarea de politici publice, și că mai degrabă actualul Executiv le va pune bețe în roate. „Cu clișee de genul: mergem înainte cu statul de drept, cu parteneriatul SUA, nu ajung nicăieri. La Cotroceni e de muncă”, a spus unul dintre participanții la discuție. Vor fi menținuți în funcții, șefa protocolului, Delia Dinu, dar și cel care conduce cancelaria Ordinelor, Gheorghe Angelescu. Pentru portofoliul Educației, a fost vehiculat numele Simonei Pop, șefa Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu.

Iohannis, vizită în Moldova

Nici în materie de politică externă, Iohannis nu stă pe loc. El s-a întâlnit ieri, la București, cu primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și, vineri, va efectua o vizită în Republica Moldova, însoțit de co-președintele PNL Vasile Blaga și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, unde se va întâlni cu președintele statului vecin.

În plus, marți seara, președintele ales a fost sunat de vicepreședintele SUA, Joe Biden, pentru a fi felicitat pentru victoria din alegeri. „Întărirea statutului de drept, crearea unui mediu mai prietenos pentru investițiile străine prin predictibilitatea măsurilor fiscale și creșterea transparenței decizionale sunt obiective importante în viitorul mandat al președintelui Klaus Iohannis. Domnia sa a arătat că toate aceste aspecte vor contribui la conturarea și mai puternică a profilului pe care România îl are, de aliat important și credibil, parteneriatul strategic dintre România și SUA fiind elementul de bază al politicii noastre externe și de securitate, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Vrea răsturnarea guvernului

Klaus Iohannis, a afirmat, ieri, într-un interviu pentru agenția Reuters, că mai mulți parlamentari ar putea abandona coaliția lui Victor Ponta, într-un număr suficient pentru a duce la căderea Guvernului, anul viitor. Iohannis susține că rezultatul alegerilor prezidențiale va duce la erodarea majorității de 65% controlate de Victor Ponta. „Toată lumea vrea să fie de partea câștigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele luni să avem schimbări în Parlament. Este posibil ca pe parcursul anului 2015, să avem o schimbare care va oferi PNL o majoritate, pe care o va folosi atunci pentru schimbarea Guvernului”, a spus Iohannis.

Consilierul economic

Cosmin Marinescu, care urmează să-l consilieze pe Iohannis pe chestiunile economice, se află în scandal de plagiat. El este acuzat de RePEc, un site pe care și-a publicat articolele, atât de autoplagiat, cât și de plagierea unor pasaje dintr-o lucrare a economistului austriac Jorg Hulsmann. Marinescu a respins acuzațiile: „Publicarea aceluiași text în paginile mai multor reviste nu aduce atingere drepturilor de copyright (…) A publica același text (original) în două reviste distincte nu înseamnă, sub nicio formă, nesocotirea proprietății intelectuale a altcuiva.”. În 2013, Cosmin Marinescu era consilier al ministrului de Finanțe Daniel Chițoiu, iar presa a arătat că primea 4.000 de euro/ lună în calitate de membru în adunarea generală a acționarilor la CEC. În 2009, Marinescu a scris un articol în revista „Capital” în care se pronunța pentru legalizarea drogurilor.

Consilier pe securitate

George Scutaru, aflat la al treilea mandat de deputat, este lider de grup al PNL și vicepreședinte al Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților. Scutaru a fost jurnalist în perioada 1992-1998, fiind corespondent Pro TV și Mediafax la Moscova, în perioada 1995-1998. După acești ani petrecuți în presă, au urmat trei ani (1998-2001) de consultanță politică, în calitate de consilier de imagine al președintelui Alianței pentru România (ApR), Teodor Meleșcanu. Scutaru are și calitatea de membru al delegației Parlamentului României la Adunarea parlamentara NATO din 2009, activând în cadrul acestui for în Comisia de economie și securitate. Este fondator al grupului Pro-America din Parlament. La Cotroceni, el ar urma să îl consilieze pe Iohannis pe chestiuni de securitate națională.

Consilier pe analiză politică

Iulia Huiu, absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și membră PNL din 1998, va fi consilier pe analiză politică. Ea a mai fost consiliera premierului Călin Popescu-Tăriceanu și a fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu. Huiu a scris relativ constant pe blogul ei, publicând comentarii în care apăra linia politică a PNL. „Am citit comentariile de nivel suburban ale lui Traian Ungureanu și Mircea Cărtărescu (…) Nu vă mai pretindeți intelectuali, pentru că intelectualii autentici nu fac asta”, afirma ea în ianuarie 2011. În vara lui 2012, Iulia Huiu scria despre fostul premier PSD Adrian Năstase: „Este un om puternic, unul care nu a vrut să accepte umilința și încălcarea demnității. Și este un om pe care-l respect”. Sociologul Barbu Mateescu afirma despre ea că este „o persoană cu un raționament politic de calitate și cu o inteligență vie”.

Justiția și instituțiile de control financiar-fiscal trebuie să coopereze

O națiune poate face pași uimitori cu o justiție eficientă, a spus președintele ales, subliniind că, în prezent, anchetele care se succed arată o „Românie înfricoșătoare, o țară parazitată de corupție”. Ieri, Klaus Iohannis, a participat, alături de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la conferința „Anti-corruption Sustainability in Romania” organizată de Centrul Român de Politici Europene. „Trebuie să înțelegem că o Românie în care, politicieni și oameni de afaceri se unesc într-o alianță nocivă pentru a devasta bugetul public, este o Românie asasinată”, a spus Iohannis. Președintele ales a lăudat și activitatea DNA. „Îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacității DNA și îmbunătățirea performanței la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituție foarte performantă a ultimilor ani. Voi milita ca justiția și instituțiile de control financiar- fiscal să coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispoziție, pentru a recupera prejudiciile generate de corupție și a reduce costul social al acesteia”, a adăugat președintele ales.

Consilier pentru relația cu societatea civilă

Istoricul Andrei Muraru a fost, în 2012, în centrul unui scandal la Institul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER), unde a fost numit de premierul Ponta în funcția de președinte. La scurt timp după numirea lui Muraru, angajații IICMER s-au revoltat și i-au cerut demisia. De altfel, situația de la acest institut l-a adus pe președintele IICMER în atenția Departamentului de Stat al SUA, care, în raportul privind drepturile omului în România, în anul 2012, afirma că Andrei Muraru striga și îi amenința pe subordonații săi. Viitorul consilier prezidențial a terminat, la Iași, Facultatea de Istorie și, imediat după absolvire, a ajuns consilier pentru relații externe la Camera de Comerț a Municipiului București. În calitate de membru al CA al TVR, unde a fost numit în 2014, el a protestat față de modul în care S.R.TV. a reflectat campania electorală. „Televiziunea publică a fost singura care nu a prezentat manifestațiile publice din 14 noiembrie și a deturnat în scopuri electorale emisunea «Viața satului »“, a arătat Muraru, într-un protest semnat împreună cu alți doi membri ai CA al TVR. La Cotroceni, el ar urma să gestioneze relația cu autoritățile publice și societatea civilă.

Mihalache, omul care va reconstrui Administrația Prezidențială

Absolvent al Facultății de Drept a Universității București și doctor în științe politice, Dan Mihalache (foto) va fi șeful cancelariei lui Klaus Iohannis. Mihalache și-a început activitatea publică din postura de ziarist, după care a intrat în politică.

Consilier al premierului Adrian Năstase timp de trei ani, Mihalache a câștigat un mandat de parlamentar la alegerile din 2004, pentru a deveni, în 2006, observator în Parlamentul European și, din 2007, membru al PE. Ulterior, în 2009, a trecut la PNL, fiind consilier al președintelui și prezidențiabilului PNL, Crin Antonescu. Din 2011 a devenit secretar general adjunct al PNL și șef al Departamentului de analiză politică și comunicare.

Ca și președintele ales, Dan Mihalache a avut propriile probleme cu ANI, care l-au costat funcția de secretar general adjunct al Guvernului României. După un proces de doi ani, el a câștigat procesul cu Agenția, în care era acuzat de incompatibilitate.

Mihalache a fost declarat incompatibil de ANI în noiembrie 2012, acesta amenințând că îl va da în judecată pe șeful ANI, Horia Georgescu, pe care l-a numit „jigodie frustrată”.

Ulterior, Mihalache a fost demis de către premierul Victor Ponta din funcția de la SGG, motivul fiind declarațiile făcute în acea perioadă de acesta la adresa SUA: „Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și parteneriatul strategic româno- american. Dacă parteneriatul românoamerican stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”.

În campania lui Klaus Iohannis, el s-a ocupat de strategie, cu precădere de sondajele de opinie, cercetarea de piață și mesajele politice. Întrebat care vor fi atribuțiile sale la Cotroceni, Dan Mihalache a răspuns: „Construcția și reconstrucția administrației prezidențiale, în funcție de proiectele președintelui ales”.

blank