Echipa președintelui ales Joe Biden pe probleme economice va fi formată din femei și minorități iar Janet Yellen, fost preşedinte al Rezervei Federale, a fost nominalizată la conducerea Departamentului Trezoreriei, a anunțat Joe Biden.

Prioritatea acestora va fi să livreze ‘un sprijin economic imediat’ celei mai lovite ţări de pandemia de COVID-19, SUA, potrivit AFP și Agerpres.

„Iată echipa care va furniza un sprijin economic americanilor în această criză economică şi ne va ajuta să ne reconstruim economia mai puternică decât oricând”, a anunţat, luni, Biden.

Economia americană traversează o perioadă dificilă, cu un şomaj de 6,9%, dublu faţă de înainte de pandemie. Creşterea înregistrată în trimestrul al 3-lea rămâne în scădere cu 2,9% faţă de perioada similară din 2019.

Dacă nominalizarea lui Janet Yellen va fi confirmată de Senat, în prezent cu majoritate republicană, ea va deveni, la 74 de ani, prima femeie care va conduce Departamentul Trezoreriei, după ce a fost prima femeie preşedinte al Rezervei Federale între anii 2014 şi 2018.

Prima sa misiune va fi să facă să fie votat de urgenţă un nou plan de ajutor pentru americanii cei mai vulnerabili. Primul, din vară, nu mai este de actualitate.

Joe Biden a mai anunţat luni nominalizarea lui Wally Adeyemo în postul de secretar adjunct al Trezoreriei.

De origine nigeriană şi prezentat ca ‘expert în politică macroeconomică’, Adeyemo a fost director adjunct al Consiliului economic naţional, consilier de securitate naţională şi şef de cabinet la Biroul de protecţie financiară a consumatorilor.

„Dacă va fi confirmat, dl Ademayo va fi primul secretar adjunct al Trezoreriei afro-american”, a subliniat Biden, care a mai ales-o pe Neera Tanden, de origine indiană, ca directoare a Biroului de gestiune şi buget.

Printre alte nominalizări se remarcă cea a Ceciliei Rouse, în fruntea Consiliului consilieri economici ai preşedintelui, tot o nominalizare inedită. „Ea va deveni prima afro-americană şi doar a patra femeie care va conduce acest Consiliu în 74 de ani de existenţă”, a subliniat preşedintele ales.

Alţi membri ai Consiliului vor fi Jared Bernstein, economistul şef al lui Biden în primii ani ai administraţiei Obama, şi Heather Boushey, o ‘economistă eminentă’ cu lucrări centrate pe inegalităţile economice.

Mai multe posturi esenţiale pentru elaborarea politicii economice a viitoarei administraţii mai urmează să fie completate: cel de secretar al Comerţului şi cel de reprezentant american al Comerţului (USTR), nominalizări foarte aşteptate în străinătate în contextul războiului comercial cu China declanşat de administraţia Trump.


Citeste si...
Imagini cutremurătoare! Regina Rania, asaltată de refugiații dintr-o tabară din Bangladesh