Dupa retragerea americanilor negocieri privind Siria între preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Iranului Hassan Rohani şi Turciei Recep Tayyip Erdogan sunt prevăzute la începutul lui 2019, a anunţat vineri un oficial rus de rang înalt, în timp de Statele Unite se pregătesc să se retragă militar din această ţară devastată de război, relatează AFP, potrivit News.ro.

Dupa retragerea americanilor :

”Este rândul nostru să găzduim summitul celor trei ţări garante între preşedinţii turc, iranian şi rus. S-a convenit să aibă loc în prima săptămână a anului. Asta depinde de programele preşedinţilor”, a anunţat adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov, citat de Interfax.

Acest summit se înscrie în cadrul aşa-zisului ”proces de la Atana”, care reuneşte, din ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie a opoziţiei.

Acest proces este mandatat de Rusia şi Iran – aliatele regimului lui Bashar al-Assad – şi Turcia – susţinătoarea rebelilor sirieni.

Citeste si...  Ilie Năstase reacţionează la anunţul soţiei. Uite ce spune despre divorţ

Dupa retragerea americanilor, Rusia, Turcia si Iranul s-au intalnit: 

El a eclipsat treptat negocierile sub egida ONU, incapabile să ajungă la o soluţionare a conflictului soldat cu peste 360.000 de morţi din martie 2011, însă nu a reuşit, la rândul său, să conducă la încheierea războiului.

Ultimul summit Putin-Rohani-Erdogan a avut oc în septembrie, în Iran.

Divergenţe între Vladimir Putin, Hassan Rohani şi Recep Tayyip Erdogan cu privire la soarta provinciei Idleb au apărut atunci.

O delegaţie turcă din care fac parte şeful diplomaţiei Mevlut Cavusoglu şi ministrul Apărării Hulusi Akar urmează să se efectueze sâmbătă o vizită în Rusia, cu scopul de a discuta despre situaţia din Siria în contextul retragerii militare americane, anunţată săptămâna trecută de către preşedintele american Donald Trump.