Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marți, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles şi la care vor fi purtate discuţii preliminare cu liderii UE în legătură cu candidaţii care urmează să fie desemnaţi la conducerea instituţiilor europene, informează Preşedinţia.

Klaus Iohannis va participa, marți, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles. Potrivit agendei publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, șeful statului va participa la Summitul Partidului Popular European, la Bruxelles.

La Summitul PPE au fost invitaţi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, respectiv Antonio Tajani, cât şi şefi de stat şi de guvern, membri PPE, din mai multe ţări europene, inclusiv din Bulgaria (Boiko Borisov), Austria (Sebastian Kurz), Germania (Angela Merkel).

De la 19.00, ora României, preșdintele Iohannis va participa la reuniunea informală a Şefilor de Stat sau de Guvern, care va avea loc la sediul Consiliului European – Clădirea Europa, de la Bruxelles.

„În cadrul reuniunii, discuţiile vor viza evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai a.c. Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea, de asemenea, o discuţie preliminară cu privire la candidaţii care urmează să fie desemnaţi în conducerea instituţiilor Uniunii Europene. În ceea ce priveşte procedurile de numire, potrivit articolului 15(5) al Tratatului privind Uniunea Europeană, preşedintele Consiliului European este ales de către membrii Consiliului European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul actualului preşedinte al Consiliului European va expira la 30 noiembrie a.c.”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea vor fi discuţii şi despre viitorul şef al Comisiei Europene.

„În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, conform art.17 (7) din Tratatul Uniunii Europene, ţinându-se cont de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, Consiliul European, prin decizie cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat. Acesta este ales de Parlamentul European cu majoritatea absolută a membrilor săi. În cazul în care candidatul nu întruneşte majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiaşi proceduri de alegere de către Parlamentul European. Consiliul, în acord cu preşedintele ales, propune componenţa Colegiului Comisarilor”, mai arată sursa citată.

Citeste si...  Viorica Dăncilă, la Bruxelles: 'Trebuie să acţionăm împreună împotriva corupţiei. Serviciile secrete nu au ce căuta în justiţie'

Potrivit procedurii, Parlamentul European va audia candidaţii pentru şefia Comisiei Europene precum şi ceilalţi membri ai CE. Ulterior componenţa Comisiei este aprobată şi de Consiliul European.

„Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi ceilalţi membri ai Comisiei Europene sunt supuşi votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componenţa Comisiei este aprobată şi de Consiliul European, cu majoritate calificată. Mandatul actualului preşedinte al Comisiei Europene va expira la 31 octombrie a.c. Consiliul European, conform articolului 18 al Tratatului privind Uniunea Europeană, acţionând pe baza majorităţii calificate, cu acordul preşedintelui Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, mandatul actualului Înalt Reprezentant urmând să expire la data de 31 octombrie a.c.”, a conchis sursa menţionată.

Partidul Popular European (PPE) se clasează pe primul loc în cadrul scrutinului europarlamentar organizat în perioada 23-26 mai, conform rezultatelor provizorii emise de Parlamentul European.

De asemenea, potrivitor datelor provizorii centralizate de Biroul Electoral Central, PNL a câștigat alegerile pentru PE, urmat de PSD, apoi Alianța USR-PLUS.