Boris Johnson a obţinut majoritatea în Parlamentul din Marea Britanie, partidul său conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri, transmit agențiile de presă străine.

Premierul din Marea Brinanie şi-a reiterat vineri promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi.

După trei ani de dezacorduri, „voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate”, a declarat Johnson în faţa susţinătorilor săi la Londra, vineri dimineaţa.

Premierul, al cărui partid a obţinut, potrivit rezultatelor încă parţiale, 363 de mandate în Camera Comunelor din totalul de 650, a adresat „felicitări absolut tuturor celor implicaţi în asigurarea celei mai mari victorii a conservatorilor din anii 1980”.

Potrivit dpa, el a ţinut să le mulţumească în special susţinătorilor Partidului Laburist care au ales să voteze pentru partidul său. „Ne-aţi împrumutat votul vostru şi probabil nu vă consideraţi adevăraţi conservatori. Sunt copleşit de încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi pe care ne-aţi acordat-o”, a spus el.

„Să realizăm Brexitul, dar mai întâi, prieteni, să luăm micul dejun”, a adăugat Johnson, făcând un joc de cuvinte, cum în engleză „micul dejun” – breakfast – este relativ apropiat de termenul „Brexit”.

Prima reacție după exit-poll

Johnson a declarat vineri că guvernul său pare că a câștigat un nou mandat puternic pentru a finaliza Brexit-ul, iar lucrurile par să meargă în direcția cea bună în urma rezultatului votului anunţat de exit-polluri după alegerile din Marea Britanie.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe”, a spus Johnson după câștigarea circumscripţiei sale din Uxbridge, Londra.

„Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanşa potențialul întregului popor din această țară”, a adăugat Johnson.

Citeste si...  Băncile din toată lumea pun umărul la salvarea economiilor lumii în lupta cu coronavirusului

„Asta vom face acum și dacă avem norocul să fim returnați, deoarece sondajul de ieșire pare să sugereze, atunci lucrul va începe … astăzi”, a continuat acesta.

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat vineri că este „foarte dezamăgit” de rezultatele alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi în Regatul Unit, adăugând că nu va „conduce partidul la următoarele alegeri”, relatează AFP.

Adresându-se după anunţarea realegerii sale în circumscripţia londomeză Islington North, Corbyn a precizat că doreşte ca partidul său să înceapă ”să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic”, în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, pierzând zeci de locuri.

Reacții internaționale

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează Reuters.

Donald Trump a declarat că pare un „mare câștig” pentru Boris Johnson.

Trump a mai transmis vineri că Statele Unite și Marea Britanie sunt libere să încheie o înțelegere comercială după ce aceasta va ieși din Uniunea Europeană.

„Această înțelegere are potențialul să fie mult mai mare decât orice înțelegere am fi făcut cu UE”, a transmis liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Victoria clară a premierului Boris Johnson în alegerile legislative britanice, anunţată de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, ar trebui să permită o ”clarificare” privind Brexitul, a afirmat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, relatează AFP.

„Alegerile, dacă se confirmă rezultatele la ieşirea de la urne, ar trebui să permită deţinerea unei majorităţi clare” în Parlament, ceea ce „ne-a lipsit în Regatul Unit de câţiva ani”, a menţionat ea.

Parlamentul britanic urmează să se pronunţe asupra acordului negociat între Londra şi UE care prevede realizarea Brexitului la 31 ianuarie şi pe care Boris Johnson nu a reuşit să-l ratifice până acum.

„Aceste alegeri ar trebui să permită realinierea poporului britanic, a guvernului şi a parlamentului, care au fost disociaţi de prea mult timp”, a adăugat responsabilul francez.