Contrabanda cu ţigări prosperă în oricare condiții legate de accizarea excesivă sau interzicerea fumatului în anumite zone. Așa cum mafioții italieni s-au îmbogățit în America în perioada prohibiției alcoolului, așa românii din nordul țării purced, destoinic la îmbogățire făcând trafic ilegal cu țigări. Inedit este modul în care țigările sunt aduse în ţară: cu drona, cu deltaplanul sau chiar cu caii, se arată într-un raport al ITPF Sighetu Marmaţiei.

Astfel, în anul 2015, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au înregistrat 450 de dosare penale pentru 732 de infracţiuni comise de 508 persoane. În aceeaşi perioadă au fost destructurate şase grupări infracţionale organizate, axate pe contrabanda cu ţigări de provenienţă ucraineană. Dacă ţigaretele confiscate ar fi ajuns pe piaţa neagră, prejudiciul adus statului prin sustragerea de la plata accizelor şi TVA a fost estimat la 4,8 milioane de euro, precizează sursa citată.

Citeste si...  Perchezitii cu mascati, zeci de persoane retinute pentru contrabandă cu ţigări

Contrabanda se produce și prin ascunderea  baxurilor în camioane cu material lemnos, în vagoane frigorifice, pot fi ascunse în box paleţi  de pentru mobilă, trecute cu barca peste râul Tisa or transportate cu caii prin zone muntoase greu accesibile. Cele mai neobișnuite metodă rămân totuși drona și deltaplanul.