Liviu Dragnea spune că susține propunerea lui Claudiu Manda prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului.

Întrebat, într-o conferință de presă la Târgu-Jiu, ce părere are despre declarația lui Claudiu Manda, care spunea că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ, Dragnea a răspuns: „Are dreptate. Dar nu cred că e nevoie de OUG, poate doar de o modificare a regulamentului Parlamentului. Trebuie prevederile pentru ca Parlamentului să poată exercita controlul corect asupra SRI”, conform Mediafax.

Liviu Dragnea a adăugat că nu vrea ca România să rămână „singura țară din lume în care Parlamentul, Guvernul nu știu cum se cheltuie banii”. „Poate trebuie să le dublăm bugetul ca să asculte mai multe telefoane. Pe de altă parte, la comisie au fost multe declarații, multe informații și publicul nu le poate știi. Este un demers pe care-l sprijinim și să se întâmple repede”, a afirmat Dragnea.

Claudiu Manda declara că va propune preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o OUG prin care Comisia de control al SRI să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ.

Citeste si...  Soarta lui Toader a fost decisă în urma întalnirii avute cu Dragnea

„Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă. În acest sens astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi. Este vorba despre Legea 182/2002 (privind protecţia informaţiilor clasificate – n.r.), art. 19 care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente. Printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului. Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme, lucruri care în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil”, spunea Claudiu Manda, la finalul unei şedinţe a Comisiei SRI.