Liderii PSD îl așteaptă pe Liviu Dragnea, în acestă săptămână, să le prezinte o variantă finală privind remanierea guvernamentală, în partid fiind vehiculate mai multe scenarii.

Remanierea pornește cu Rovana Plumb (fonduri UE) și Natalia Intotero (diaspora), cele două fiind pe lista PSD la europarlamentare. O variantă este ca remanierea să se oprească aici.

Surse din partid spun că Dragnea urmează să le prezinte liderilor PSD, zilele următoare, calea de urmat cu privire la ministrul Justiției, Tudorel Toader, o decizie finală în acest sens nefiind luată la această oră.

Nu este foarte clar în PSD nici cum vede premierului Viorica Dăncilă lucrurile. Momentan, în partid se discută că premierul preferă o remaniere cât mai subțire.

Un alt nume vehiculat în PSD la o remaniere mai largă, cel al lui Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor.

În PSD sunt voci pro și contra schimbării lui Toader dintr-un singur motiv: cei anti-remaniere spun că îi vor ridica lui Klaus Iohannis mingea la fileu și-i vor da pe mână propunerile pentru funcția de ministru al Justiției.

Un scenariu luat în calcul, în acest sens, pentru a evita un blocaj al lui Klaus Iohannis, este restructurarea Guvernului. Și aici sunt semne de întrebare pentru că înseamnă un vot de încredere în Parlament pentru Guvern.

A pus paie pe foc declarația lui Călin Popescu Tăriceanu că în PSD-ALDE sunt „conserve” care se activează când e nevoie și a dat de înțeles, astfel, că partidele din coaliție ar putea avea surprize la un vot.

Citeste si...  Demisia lui Carmen Dan, motiv de dispută în PSD! Gabriela Firea, atac la Dragnea: 'Vrea să o apere până în pânzele albe. A propus-o inițial ca premier'

„În parlament mai sunt și, nu vreau să folosescu cuvinte jignitoare, dar mai stau unii așa care au cred că și câte două comenzi în altă parte decât la partidele din care fac parte. Am mai văzut la moțiunile de cenzură, am observat și știm despre cine e vorba și într-o parte și în alta. Avem și noi, au și cei de la PSD. Sunt conserve care se deschid imediat și altele pe cale le pui la păstrat”, a spus Tăriceanu.
O restructurare a Guvernului înseamnă automat și o discuție cu ALDE și se poate ridica problema unui schimb de ministere, așa cum și-ar dori unii lideri PSD, mai spun surse din partid. PSD a pus ochii pe Externe și Energie, dar ALDE nu vrea momentan să discute subiectul.

O temă aflată în discuție la PSD este momentul remanierii.

Dragnea ar vrea o mutare înainte de europarlamentare dar se discută în partid și despre o renegociere a sferelor de influență în funcție de rezultatele de la europarlamentare.

Discuțiile finale ar putea avea loc în Comitetul Executiv Național al Partidul Social Democrat, o parte din liderii partidului fiind de părere că este nevoie de o ședință înainte de sărbătorile de Paști.