Featured, Politic

Dragnea o tine pe-a lui. Crede ca binomul SRI-DNA il vrea revocat

Deputatul Marian Cucşa, vicepreşedinte ALDE, susţine că Marilen Pirtea, prietenul fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a încercat să preia conducerea şedinţei Camerei Deputaţilor. „Oare s-a reactivat binomul SRI-DNA?”, se întreabă Cucşa.

„Scandalul de astăzi din Camera Deputaţilor îmi ridică cel puţin un semn de întrebare. Opoziţia a încercat pe toate căile să forţeze schimbarea de la conducerea Camerei Deputaţilor a domnilor Liviu Dragnea şi Florin Iordache. Modul în care s-au derulat evenimentele pare să fie un plan bine ticluit. Totul părea un haos, până când deputatul PNL Marilen Pirtea a încercat să preia conducerea şedinţei din Cameră”, explică vicepreşedintele ALDE Marian Cucşa, într-un comunicat comunicat remis Mediafax.

blank

Deputat Marilen Pirtea

„Pe scurt, după o pauză de consultări de 20 de minute, deputaţii au reluat şedinţa de plen, iar primul vorbitor care a mers la tribună a fost liberalul Marilen Pirtea care a cerut, în calitatea sa de vicepreşedinte al Camerei, supunerea la vot a prelungirii şednţei cu încă o oră. Evident, acestuia i s-a atras atenţia că nu el conduce şedinţa, iar în final şedinţa a fost închisă. Problema apare abia acum. În timpul şedinţei, un alt vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu, a fost chemată de DNA exact în momentul în care opoziţia a încercat să pună pe ordinea de zi cererile de revocare ale lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, precum şi a vicepreşedintelui Florin Iordache”, a observat Cucşa.

Dragnea o tine pe a lui. Crede ca binomul SRI-DNA :

Vicepreşedintele ALDE lansează şi câteva întrebări:

– De ce opoziţia a dorit revocarea din funcţie doar a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache?

– De ce nu s-a cerut revocarea din funcţie şi a vicepreşedintelui Carmen Mihălcescu?

– De ce tocmai Marilen Pirtea a vrut să preia conducerea şedinţei?

„Este un lanţ suspect al evenimentelor, iar ce remarc este că, astăzi, Carmen Mihălcescu a primit un telefon prin care a fost chemată la DNA. Deputatul Pirtea – care întâmplător este timişorean la fel ca mine – ştiu că este prietenul lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI. Evidenţele sunt clare. Reamintesc că, în februarie a.c., Marilen Pirtea, în calitate de rector al Universităţii de Vest din Timişoara l-a invitat pe Coldea să ţină cursuri la universitate în cadrul unui program de studii în securitate. Tocmai pe unul dintre pionii principali ai statului paralel. În loc de concluzie, spun doar atât. Nu cred în coincidenţe! Prietenul lui Coldea a încercat să preia conducerea şedinţei Camerei Deputaţilor! Oare s-a reactivat binomul SRI-DNA?”, se întreabă deputatul Marian Cucşa.

Scandalul din Camera Deputaţilor s-a declanşat miercuri, după ce prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a cerut revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. Ma întâi, a solicitat revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte, iar şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Marilen Pirtea (PNL).

Dragnea o tine pe a lui. Crede ca binomul SRI-DNA :

Florin Iordache a considerat cererea neregulamentară şi a închis şedinţa, dar Opoziţia susţine că PSD-ALDE a pierdut majoritatea, iar revocarea celor doi a fost aprobată de cei prezenţi şi trebuie supusă votului plenului.

”Printr-o mobilizare exemplară, şi ca urmare a negocierilor purtate cu parlamentari ai majorităţii, astăzi am avut majoritate şi am arătat că nu mai există o majoritate PSD -ALDE, care să îl sprijine pe Liviu Dragnea,” anunţa miercuri preşedintele PNL Ludovic Orban. ”În ciuda încercărilor penibile ale lui Florin Iordache, care a călcat în picioare reguamentul Camerei, Constituţia, refuzând să plece de la conducerea Camerei, în condiţiile în care trebuia să fie supus la vot şi proiectul de hotărâre surpriză pe care l-am pregătit, şi anume de demitere a lui Iordache, s-a agăţat de fotoliul de preşedinte de şedinţă şi am fost obligaţi să facem apel la votul majorităţii plenului Camerei, care este suveran, în conformitate cu Constituţia şi regulament. Marilen Pintea a fost desemnat preşedinte de şedinţă, pentru că repet, Florin Iordache nu putea să conducă şedinţa fiind subiectul unui proiect de hotărâre de demitere, deci domnul vicepreşedinte Pirtea a fost votat de o majoritate clară să conducă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar în această calitate a introdus pe ordinea de zi şi în dezbatere cele două proiecte de hotărâri privitoare la demiterea lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache, de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Camerei.”

Opoziţia ameninţă chiar cu greva parlamentară, dacă revocarea celor doi nu va fi supusă votului final.

Dragnea o tine pe a lui. Crede ca binomul SRI-DNA :

„Biroul Permanent are obligaţia să introducă pe ordinea de zi viitoare a şedinţei de vot final cele două proiecte de hotărâri. Indiferent de ce decizie abuzivă vor lua în Biroul Permanent, vom continua demersurile. Zilele lui Dragnea sunt numărate şi poate să îşi pregătească elicopterul, în cazul în care are unul la dispoziţie”, a adăugat Orban.

Reacţiile în mediul politic sunt polarizate. Preşedintele Klaus Iohannis încurajează Opoziţia să-şi continue acţiunea: ”Încercarea merită reluată şi sper că Opoziţia va reuşi.”

Primul vizat, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea acuză că şeful statului s-ar afla în spatele iniţiativei Opoziţiei.

”Astăzi am văzut încă o încercare disperată şi eşuată, bineînţeles, de a prelua cu japca o instituţie a statului. Aşa au vrut să ia cu japca şi guvernul… şi vor în continuare să-l ia cu japca. Vor să ia cu japca şi Parlamentul României – cu japca înseamnă dincolo de lege şi încălcând legea – şi vor să ia şi România. Ăsta e stilul lui Iohannis. Aşa cum a luat cu japca casele din Sibiu, aşa vreau să ia şi instituţiile care îl deranjează. Pentru că are aptitudini dictatoriale şi vrea puterea absolută. Deci, ăsta este preşedintele nostru: Iohannis Zapciul. Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis. De câteva săptămâni bune, o parte dintre liberali şi unii dintre foşti membri ai PSD s-au tot lăudat că au sprijinul ui Iohannis şi că îi protejează şi încurajează să preia cât mai mulţi oameni de la conducerea Camerei Deputaţilor”, a declarat Dragnea.

„CCR a dat o primă decizie în care spunea că nu poate fi înlocuit decât la propunerea grupului parlamentar care a avut această iniţiativă, nu la celălalt,” a explicat Gheorghe Iancu, fost avocat al Poporului. ”Dar în 2012, CCR a decis că Roberta Anastase şi Vasile Blaga pot fi demişi şi în situaţia în care această propunere este făcută de alte grupuri parlamentare. Nu ştiu însă dacă treaba asta este recunoscută în continuare de grupuri, pentru că grupurile acum sunt mai mari decât Curtea, din punctul de vedere al unei asemenea situaţii. Parlamentul până la urmă face ce vrea”.

blank