Liviu Dragnea, la un pas sa-si vada visul indeplinit: Guvernul României ar putea adopta în ședința de săptămâna aceasta (cel mai repede marți) sau săptămâna viitoare o hotărârea de Guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții.

„Da, săptămâna asta sau cea viitoare. Ne-au prezentat o formă în coaliție. Cu cât mai repede cu atât mai bine”, a afirmat președintele PSD Liviu Dragnea, luni la Parlament. Guvernul va avea marți ședință, informează Mediafax.

Loteria Română și Imprimeria sunt primele două companii pe care statul propune să fie include în Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare (FSID), reiese dintr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). „Pentru a se crea cadrul legal astfel încât CN Loteria Română S.A. și C.N. Imprimeria S.A. să poată intra în proprietatea privată a unui fond la data înregistrării acestuia la Registrul Comerțului, prin aportarea acțiunilor statului la cele două companii la capitalul social al fondului, este necesară o intervenție legislativă la nivel primar. Intrarea celor două companii în proprietatea privată a unui fond presupune o serie de demersuri premergătoare a căror durată este influențată în mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat. Modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi făcută anterior înființării unui asemenea fond, ținând cont de perioada necesară pentru asigurarea condițiilor ca fondul să devină funcțional și să-și îndeplinească scopul de dezvoltare şi finanțare de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, în vederea obținerii de profit, estimată la circa 18 luni”, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), publicat de MFP.

Citeste si...  PSD nu negociază la Cotroceni. Viorica Dăncilă, singura propunere

În iulie 2018, Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de Guvern.