La câteva zile după ce 35 de parlamentari PSD au depus un proiect de modificare a legii electorale pentru prezidenţiale, Liviu Dragnea întoarce o serie de prevederi.

Şeful PSD a precizat că „este un proiect care a venit de la Autoritatea Electorală Permanentă”, însuşită de parlamentarii social democraţi. Dragnea declarat că va trebui trecută în lege interdicţia de a face campanie electorală în şcoli, chiar dacă o prevedere în acest sens este în legea Educaţiei. 

De asemenea, în privinţa interdicţiei preşedintelui în funcţie de a participa la mitingurile partidului care îl susţine, şeful PSD a spus că şi acest lucru va fi corectat. „În ceea ce priveşte subiectul despre posibilitatea preşedintelui în funcţie să poată să se implice în campanie, eu le-am spus colegilor mei punctul meu de vedere – liber la implicare. Nu avem niciun fel de problemă ca preşedintele în funcţie să se implice în campania partidului care îl susţine, măcar e va face la vedere. Oricum toţi ştim că se implică, orcum toţi ştim că nu există niciun fel de restricţie pe care să nu o încalce. Eu zic că trebuie să ieşim din această ipocrizie şi atunci trebuie creată posibilitatea preşedintelui în funcţie să se implice în campania cui doreşte pentru a avea toate şansele şi toate posibilităţile să se poată exprima liber, să poată să susţinătorii, susţinătorii să poată să-l susţină pe cel susţinut. Îi rog pe cei care erau îngrijoraţi să nu mai fie îngrijoraţi”, a spus el. 

Campanie electorală în şcoli şi chiar în ziua alegerilor, posibilitatea unui alegător de a susţine mai mulţi candidaţi şi interzicerea defăimării . Sunt doar câteva dintre modificările propuse de 35 de parlamentari PSD, în frunte cu Şerban Nicolae, la legea privind alegerea preşedintelui României. 

Astfel, potrivit proiectului depus pe 2 mai la Senat, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, eliminându-se din legea actuală prevederea că aceasta se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. Mai mult, la capitolul contravenţii, a fost eliminat textul care prevedea că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. 

Citeste si...
Traian Băsescu: Ciolos si Barna au trecut la replici gen PSD

Tot la capitolul campanie electorală, în forma propusă de parlamentarii PSD se permite practic desfăşurarea acesteia în şcoli, chiar în timpul orelor de curs. Mai exact, în legea actuală se prevede că „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.

În varianta susţinută de Şerban Nicolae, dispare textul  „în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ”. 

În privinţa candidaturilor, un alegător poate semna acum pe listele de susţinere a mai multor candidaţi, spre deosebire de legea actuală care prevede că poate face asta doar pentru unul singur. 

De asemenea, în privinţa preşedintelui în funcţie, PSD propune o formulare interpretabilă. Dacă potrivit legii actuale, „preşedintele în funcţie poate participa la campania prezidenţială a partidului politic sau a alianţei politice care l-a propus sau îi susţine candidatura”, în varianta PSD „campania electorală a preşedintelui în funcţie poate fi sprijinită, în condiţiile legii, de formaţiunea politică care îi susţine candidatura”. 

În privinţa apariţiei candidaţilor la posturile TV sau radio, în lege se propune ca, în cazul operatorilor privaţi, aceştia să practice acelasi tarif pe emisiune şi pe unitate de timp pentru fiecare candidat. 

O altă modificare propusă de PSD este interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi violenţă. Mai mult, pesediştii introduc şi o prevedere anti-defăimare. 

„În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace sau acţiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase şi naţionale”, se arată în proiectul de lege. 

O altă modificare se referă la urna mobilă aceasta putând fi solicitată chiar în ziua alegerilor şi nu cu până la o zi înaintea acestora, cum prevede legea actuală.