Liviu Dragnea a făcut o demonstrație de forță prin discursul ținut în fața colegilor de partid aflați la Congresul PSD. În afara reconfirmării, prin aplauze, a poziției sale, după ce a întrebat sala „vreți sămai fiu în continuare preşedintele vostru?”, acesta a vorbit în temrnei duri despre lupta împotriva abuzurilor din justiție. 

 

„Primul motiv: ne aflăm la capătul primului an de guvernare şi s-ar impune un bilant. E timpul pentru concluzii. Trebuie să prezentăm rezultatele programului de guvernare, pe datele INS şi nu pe cele de la emisiunile de seară. Al doilea motiv: avem un nou Guvern. Al treilea motiv: dezbaterile din spaţiul public au creat o violenţă extremă care sufocă societatea şi o dezbină. E consecinţa unei lupte între forţele democratice şi oameni şi instituţii care se substituie democraţiei. E o atmosferă de ură, suspiciune şi conflict. În cazul legilor justiţiei acest conflict se duce între noi şi adversarii noştri care vor să păstreze reţelele ilegale.  Al patrulea motiv: vreau să stabilim nişte direcţii clare pentru a reuni România. Al cincilea motiv: pentru a avea în conducerea partidului o reprezentare echilibrată a regiunilor şi una paritară între femei şi bărbaţi. Al şaselea motiv: pentru a spune apăsat ideile în care credem cu tărie. Al şaptelea motiv: pentru a ne încărca cu încredere şi curaj. Al optulea motiv: pentru a spune ce înseamnă pentru noi Centenarul Marii Uniri şi ce facem pentru asta” a spus Liviu Dragnea. 

Citeste si...
Dosarul Revoluției trimis în instanță de un fost agent comunist

După această introducere, şeful PSD s-a lansat într-o pledoarie pentru suveranitate, atacându-i pe cei care defăimează România. 

„România este un stat suveran (…) în schimb atunci când oameni politici, şefi de instituţii, voci cunoscute ale societăţii îşi sabotează cu bună-ştiinţă ţara, prin declaraţii anti-româneşti, prin acţiuni servile îndreptate împotriva intereselor noastre globale şi naţionale, în aceste situaţii pierdem suvernitate, independenţă, respect şi nu câştigăm nimic în schimb. Defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe riscuri, la sancţiuni, la întârzieri şi la a pierde unele avantaje. Atacul împotriva propriei ţări este o insultă la adresa tuturor nevoilor. (…) Vom proteja suveranitatea prin legi explicite,dezbătute şi votate în Parlament. Cu un respect profund îndatorat faţă de statele occidentale care au contribuit şi contribuie la modernizarea noastră ca naţiune, economie, societate şi ca stat, afirm că desenul suveranităţii noastre naţionale trebuie făcut în România şi nu în afara ţării”, a spus liderul PSD.