Featured, Medical

Dr. Menci ne spune cum ne îngraşã stresul și de ce sunt mai predispuse femeile la așa ceva

Stresul blocheazã arderea grãsimilor, ne spune prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi. Acest lucru conduce, pe fondul unei alimentaţii greşite, la acumulãri în greutate. Totodatã, din cauza stresului şi a nefericirii, femeile se îngraşã mult mai uşor decât bãrbaţii.

Stresul este cel mai bun aliat al obezitãţii şi al supraponderabilitãţii, numãrul românilor care suferã de astfel de afecţiuni crescând alarmant. Prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi ne explicã de ce stresul îngraşã atât de tare şi cum putem sã luptãm împotriva depunerii grãsimilor. “Sistemul neuroendocrin aboleşte funcţia digestivã, tocmai de aceea nu este bine sã mãnânci când eşti stresat. Noi avem un altfel de stres, stresul cronic psihoemoţional, iar abolirea digestiei nu are loc pe termen nelimitat, o jumãtate de orã, o orã, dupã care organismul relaxat are o poftã de mâncare extremã. Tocmai de aceea persoanele stresate, dupã ce trece actul de provocare a stresului, de la lipsa de foame ajung la o foame excesivã. Este o chestiune şi de asociere a alimentelor, pentru cã nu trebuie sã mãnânci carne cu cartofi prãjiţi, pentru cã amidonul din cartofi face ca insulina sã aibã un nivel ridicat. Din cauza nivelului mare al insulinei, cortizonul nu-şi mai poate face sarcina lui, care ar determina arderea grãsimilor din depozite. În felul acesta este arsã doar o parte din amidonul din cartof care se transformã în glucozã, iar altã parte este transformatã în grasime şi depusã”, ne-a precizat prof.dr.Mencinicopschi.

Hormonii feminini încurajeazã depunerea grasimilor

Oboseala, grijile excesive şi sensibilitatea le fac pe femei mult mai vulnerabile în faţa stresului. Mai grav este cã stresul provoacã mult mai repede îngrãşarea în cazul femeilor, decât al barbaţilor. “La femei arderile sunt mai puţin intense. În plus, femeile au predispoziţia hormonalã de a depune zaharurile sub formã de grãsimi, pentru cã hormonii feminini încurajeazã depunerea grãsimilor. Testosteronul, dimpotrivã, contribuie la arderea grãsimilor. În plus, masa muscularã a femeii este mai micã decât a bãrbaţilor şi din acest motiv bãrbaţii ard mai uşor grãsimile”, a afirmat prof.dr.Mencinicopschi.

blank