Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Dosarul Telepatia: Dan Voiculescu: Fiecare zi e importantă în viaţa mea, nu cred că asta e deosebită.

UPDATE 13:50 – Vlad Săvulescu susţine că „nu aveam niciun atribut în ceea ce priveşte preţul de pornire pentru privatizare, acest lucru îi revenea expertului care făcea nota. Eu eram obligat doar să verific dacă această notă e conformă cu legea”.

urmariti-pe-antena3-ro-desfasurarea-procesului-in-dosarul-telepatia-dan-voiculescu-fiecare-zi-e-270364

UPDATE: 13:35 – Vlad Săvulescu este de părere că atribuţiile sale de serviciu „au fost considerate vinovăţii de către procurori şi judecători”. Fostul director al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS a afirmat, de asemenea, că „procesul de privatizare nu putea fi demarat în lipsa unui aviz al Consiliului de Administraţie. Procesul de privatizare începea automat în momentul în care erau depuse documentele de către cei care doreau să participe la privatizare”. Totodată, Săvulescu a precizat că, „potrivit procedurilor de la ADS, experţii erau obligaţi să verifice corectitudinea datelor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul documentelor ICA”.

UPDATE 13:30 – Urmează să fie audiat Vlad Săvulescu, fost director privatizare – concesionare ADS.

UPDATE: 13:15 – Se consemnează ce a declarat Cătălin Sandu, fostul director juridic ADS.

UPDATE 13:00 – În acest moment, Cătălin Sandu face un istoric al administrării ICA înainte de privatizare. „ADS avea în portofoliu instituţii pe care le privatiza sau le lichida”, a explicat Sandu.

UPDATE 12:50 – Judecătorul Camelia Bogdan a ţinut să precizeze că „nu e în căderea inculpatului să îşi dea cu părerea când a început procesul de privatizare”.

UPDATE 12:40 – Cătălin Sandu a declarat că există o confuzie în rechizitoriu: „Mi se pun în sarcină nişte fapte pe care nu aveam cum să le fac”. „Există ideea că, dacă privatizarea s-ar fi luat de la început, ar fi existat altă sumă de vânzare. Nu! Ar fi fost aceeaşi valoare într-un anunţ nou”, a subliniat Sandu.

UPDATE 12: 35 – Urmează să dea declaraţii Cătălin Sandu, fost director juridic ADS.

UPDATE 12: 30 – În legatură cu contractul de garanţie imobiliară încheiat în 2008, Sorin Pantiş a declarat că a fost necesară obţinerea unui împrumut de 40 de milioane de euro. Împrumutul a fost garantat inclusiv cu fostele clădiri şi terenuri ICA, pentru desfăşurarea unor activităţi media şi ale GRIVCO.

UPDATE 12:20 – În acest moment se consemnează ce a declarat Sorin Pantiş până acum.

UPDATE 12:10 – Judecătoarea Camelia Bogdan este interesată de modul în care au fost folosite anumite clădiri după ce GRIVCO a cumpărat ICA. În momentul în care GRIVCO a cumparat ICA, era deja încheiat contractul cu ROMTELECOM, a susţinut Sorin Pantiş. Fostul ministru spune că a preferat să îinchirieze spaţiu pentru Compania de Cercetare şi Investiţii într-un institut, decât la GRIVCO, cu un preţ mai mare. De asemenea, Pantiş a precizat că a încheiat contractul de închiriere pentru clădirea din Splaiul Independenţei, acolo unde este institutul, plătind o chirie lunară de 6.840 Euro.

UPDATE 12:05 – Sorin Pantiş susţine că ICA nu mai este institut de cercetare propriu-zis, ci este parte a companiei de cercetari aplicative şi investiţii. Altfel, doar din cercetare şi analize de laborator, ar muri. Totodată, a adăugat Pantiş, compania de cercetări aplicative şi investiţii desfăşoara şi activităţi de real estate, cu scopul de a susţine activităţile de cercetare. ICA nu putea funcţiona în Hala Faur pentru că e neigienică, infestată cu uleiuri. Locul acela este pentru producţie, nu pentru cercetare, a mai spus fostul ministru al Comunicaţiilor.

UPDATE 11:55 – Întrebat de instanţă de a fost închiriată de către ICA o clădire de la ICECHIM, Sorin Pantiş a răspuns: „A fost nevoie de închirierea altor clădiri pentru ICA deorece niciun sediu din strada Gârlei nu are standarde de calitate şi nu se ridică la nivelul Uniunii Europene, fiind infestate de diferite substanţe”. De asemenea, Pantiş a afirmat că „degradarea clădirii sediului ICA era evaluată la 90%”.

UPDATE 11:45 – Sorin Pantiş vorbeşte în instanţă despre contractele de ipotecă si de închiriere a terenurilor.

UPDATE 11:40 – Completul de judecată a intrat în sală. Alături de Gheorghiţă Mateuţ, Dan Voiculescu este reprezentat şi de Maria Vasii.

UPDATE 11:35 – Înainte de începerea şedintei, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a spus că va solicita instanţei realizarea de către Curtea de conturi a unui audit referitor la modul în care s-a efectuat privatizarea ICA. La dosar există o lucrare a Curţii de conturi care a stabilit corectitudinea acţiunii de privatizare.

UPDATE 11:00 – Dan Voiculescu a sosit la Curtea de Apel.

„Fiecare zi e importantă în viaţa mea. Nu cred că asta e deosebită”, le-a spus preşedintele fondator al Partidului Conservator jurnaliştilor care l-au aşteptat.

UPDATE 10:45 – Sorin Pantiş, fost ministru al Comunicaţiilor, a declarat la sosirea la Curtea de Apel că speră ca acesta să fie „momentul în care să se dovedească faptul că aşa-zisul prejudiciu este un delir economic al specialistului DNA”. De asemenea, Pantiş consideră că procesul se află abia la început.

De asemenea, Pantiş spune că a cerut să fie refăcută expertiza şi să fie audiat fostul minsitru al agriculturii, Dacian Cioloş.

UPDATE 10:35 – Cătălin Sandu, fost director al Direcţiei Juridice a Administraţiei Domeniilor Statului, care va fi audiat ca inculpat în noul termen al dosarului Telepatia a declarat că „în cazul privatizării ICA nu s-a făcut nimic ilegal”.
Zeci de probe care demonstrează că dosarul „Telepatia” este fabricat vor putea fi găsite pe o pagină specială a site-ului Antena 3.

Pe site puteţi găsi dovezi că prejudiciul a fost „făcut din pix”, precum şi confuzii grave comise de procurorii DNA.

Totodata, pe pagina Antena 3 veţi putea urmări în timp real toate declaraţiile făcute astăzi de cei audiaţi în dosarul „Telepatia”, dar şi comentariile analiştilor politici în acest caz.

Astăzi se reiau audierile la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul „Telepatia”. Sunt aşteptaţi în faţa instanţei şi Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş, fost ministru al Comunicaţiilor.

De asemenea, vor fi audiaţi ca inculpaţi Cătălin Sandu, fost director al Direcţiei Juridice a Administraţiei Domeniilor Statului, şi Vlad-Nicolae Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS.

Tot la termenul de luni, avocatul lui Dan Voiculescu va cere judecătorilor schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, dar şi administrarea unor noi probe în dosarul „Telepatia”.

-Dan Voiculescu declara, în 31 iulie, că „unii se grăbesc” ca el să fie condamnat până în decembrie în dosarul ICA, motivul fiind, în opinia lui, acela că „în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece” până nu îl vede condamnat.

„Nu mi s-a cerut pledoarie finală pentru luni. Eu înţeleg foarte bine că unii se grăbesc că trebuie neapărat condamnat Voiculescu până în decembrie. M-am tot gândit la motiv, motivul e legat de faptul că în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece până nu mă vede condamnat”, a declarat preşedintele fondator al Partidului Conservator.

La termenul anterior, din 7 iulie, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureştia audiat majoritatea inculpaţilor, aceştia susţinând că sunt nevinovaţi.

Dan Voiculescu a arătat că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.

La rândul său, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este „omul de casă al lui Voiculescu”.

Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme.

Înainte de audierea inculpaţilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti.

Mateuţ a precizat că la 26 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis noii membri ai acestui complet, deşi aceştia erau atunci judecători la Tribunalul Bucureşti şi au venit la CAB din 1 iulie, când au şi început judecarea dosarului ICA. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, în final fiind respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor.

-Într-un editorial scris pentru DC News, Bogdan Chirieac susţine că „o condamnare a lui Dan Voiculescu, cel mai constant şi aprig luptător politic împotriva lui Traian Băsescu, va conduce automat la ideea că preşedintele s-a răzbunat, prin instanţa de judecată, pentru prejudiciul adus fratelui său”.

-Dan Voiculescu şi-a donat averea către fiicele sale în 2006, la un an după ce Parchetul îi dăduse neînceperea urmăririi penale. Aşadar, nu a existat nicio anchetă la acel moment care să îl determine pe preşedintele fondator al PC să vrea să îşi pună la adăpost averea de teamă că i s-ar putea pune sechestru. Jurnaliştii Enaţional.ro au prezentat în exclusivitate documente care atestă că Dan Voiculescu le-a donat fiicelor, Camelia şi Corina, averea sa în mod legal.

-Grupul de Investigaţii Politice publică o serie de analize care demonstrează că Dosarul Telepatia este o făcătură. Procurorii DNA susţin că a fost încălcată o lege din viitor, confundă semestrul cu trimestrul şi încurcă datele de apariţie ale unor Monitoare Oficiale. Tot ei confundă persoane care au acelaşi nume de familie şi nu ştiu care este diferenţa dintre un anunţ de privatizare şi o listă cu societăţi privatizabile.

-Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ar putea fi audiat în dosarul „Telepatia”. Acesta trebuie să explice de ce a acceptat ca Ministerul Agriculturii să devină parte civilă în dosar, la cererea DNA, în perioada în care a condus instituţia, fără aviz de la direcţia juridică. În plus, Cioloş a pus ministerul pe lista păgubiţilor, înainte să se stabilească dacă instituţia a fost în vreun fel prejudiciată.

-Dan Voiculescu demontează într-o postare pe blogul personal acuzaţiile care i-au fost aduse fără să existe vreo probă în sprijinul acestora.

-Prejudiciul din dosarul Telepatia a fost calculat de DNA „pe genunchi”. Procurorii au făcut diverse „artificii” financiar-contabile pentru a putea demonstra existenţa unei infracţiuni, scrie sursazilei.ro.

-Profesorul Mencinicopschi spune că ancheta privind privatizarea ICA, în care a fost angrenat, este o nedreptate. I s-au pătat patru decenii de activitate pentru a face loc unei răzbunări politice.

blank