Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Dosarul “Telepatia” atinge din nou o culme dubioasă!

Manevrele care împing dosarul “Telepatia” spre o judecată dubioasă ating o nouă culme a disperării celor care stau la butoanele “statului de drept”.

Kovesi a dispus ca procesul ajuns la Curtea de Apel Bucureşti să se defăşoare în galop după ce magistraţii care judecau au fost “extraşi” din complet.

complet-teleghidat-in-dosarul-telepatia-18486729

Noul complet, format la repezeală din doi tineri magistraţi, a fost învestit cu sarcina judecării chiar înainte de intrarea în Curtea de Apel, prin concurs. Camelia Bogdan şi Mihalcea Mihai Alexandru au lucrat la Tribunalul Bucureşti până la 30 iunie. Au câştigat concursul de promovare la instanţă superioară şi, prin hotărârea CSM, îşi începeau efectiv activitatea la Curtea de Apel din 1 iulie. La prima lor oră de muncă au primit în braţe dosarul “Telepatia” şi după câteva zeci de minute dădeau deja decizii radicale.

O situaţie bizară, unică în analele justiţiei, cu rădăcini în procesele din dictaturi unde sentinţele erau luate în afara sălii de judecată şi doar citite de executanţii acoperiţi de roba justiţiei. Situaţia concursului câştigat de cei doi tineri judecători-ghilotină nu este atât de limpede pe cât să justifice graba de a-i băga în pâine. În şedinţa de joi, 3 iulie, pe ordinea de zi a şedinţei CSM a figurat un punct special pentru “valorificarea” examenului de promovare din 1 iulie !? (o eroare materială voită sau simplă greşeală – examenul “examinat”
a fost pe 1 iunie.) Acest concurs a fost un fel de alba-neagra cu plasarea candidaţilor între cele două secţii penale ale Curţii de Apel.

Dosarul “Telepatia”, în care este judecat Dan Voiculescu, a fost repartizat completului din care fac parte judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea înainte ca aceşti doi magistraţi să îşi înceapă activitatea la Secţia a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti, scrie Lumea Justiţiei. Cauza în care preşedintele fondator al Partidului Conservator contestă sentinţa de 5 ani de închisoare primită la Tribunalul Bucureşti a fost trimisă acestui complet cu cinci zile înainte ca cei doi judecători să intre în pâine la Curtea de Apel Bucureşti şi, prin urmare, să înceapă studierea celebrului dosar nr. 25497/3/2012**.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, marţi 1 iulie 2014, Hotărârea nr. 730 din 18 iunie 2014, prin care Plenul CSM a decis promovarea la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, a judecătorilor Camelia Bogdan, de la Tribunalul Bucureşti, şi Alexandru Mihai Mihalcea, tot de la Tribunalul Bucureşti, dar delegat la această instanţă de la Judecătoria Sectorului 4. Cei doi magistraţi au obţinut posturile de judecător la Curtea de Apel Bucureşti în urma concursului de promovare efectivă a judecătorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie organizat la data de 1 iunie 2014, ale cărui rezultate au fost publicate pe site-urile CSM şi INM la data de 17 iunie 2014, fiind validate, o zi mai târziu, prin Hotărârea nr. 718 din 18 iunie 2014 a Plenului CSM.

Posturi puţine, candidaţi mulţi

La Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală au fost scoase la concurs pentru promovarea efectivă două posturi de judecător, pentru care s-au prezentat 22 de candidaţi. Potrivit Regulamentului de concurs, pentru a putea fi declarat admis, candidatul trebuia să obţină cel puţin media generală 7.00 şi nu mai puţin de 5.00 la fiecare dintre probe, iar în cazul în care mai mulţi candidaţi îndeplineau acest criteriu, departajarea se făcea în ordinea notelor finale obţinute.

Pentru posturile scoase la concurs la CAB-Secţia II penală, condiţiile de medie au fost îndeplinte de 21 dintre cei 22 de candidaţi, astfel că Plenul CSM a dispus “promovarea efectivă a candidaţilor clasaţi pe primele două poziţii, respectiv, domnul Mihalcea Mihai-Alexandru, judecător la Tribunalul Bucureşti (media 9.525), şi doamna Bogdan Camelia, judecător la Tribunalul Bucureşti (media 9.425)”. Dosarul a ajuns la judecătorii Bogdan şi Mihalcea, prin Hotărâre a Colegiului de Conducere al CAB, la propunerea preşedintei Secţiei a Iia penale, judecătoarea Luminiţa Ninu Cristiu.

Când a fost repartizat dosarul

Reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti au declarat pentru Lumeajustitiei.ro că repartizarea dosarului “Telepatia” (25497/3/2012**) la completul compus din judecătorii Bogdan şi Mihalcea s-a făcut la data de 26 iunie 2014, aşadar, cu cinci zile înainte ca cei doi magistraţi să înceapă munca la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Daniel Grădinaru, repartizarea s-a realizat de către Colegiul de Conducere al instanţei, întrunit la data de 26 iunie 2014.
Propunerea de desemnare a acestui complet în dosarul “Telepatia” a aparţinut, potrivit lui Grădinaru, preşedintei Secţiei a II-a penale a CAB, judecătoarea Luminiţa Ninu Cristiu, adică cea care a asigurat permanenţa la unul dintre termenele din această cauză, intrând în complet alături de judecătorul Florică Duţă (între timp ieşit şi el din complet prin pensionare), ca urmare a arestării judecătorului Stan Mustaţă.

Zeci de volume, timp prea scurt

Pe de altă parte, judecătoarea Laura Radu, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti, a precizat pentru Lumeajustitiei.ro că ultima zi de muncă a celor doi judecători la Tribunalul Bucureşti a fost 30 iunie 2014. Aşadar, Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea au promovat efectiv la CAB la data de 1 iulie 2014, iar în aceeaşi zi au judecat dosarul lui Dan Voiculescu. Când au avut oare timp cei doi magistraţi să studieze dosarul, astfel încât să dispună instituirea sau, după caz, extinderea măsurilor asiguratorii împotriva unor inculpaţi şi să analizeze în detaliu zecile de volume ale cauzei, precum şi cererile şi excepţiile avocaţilor, pe care, aşa cum ştim, le-au respins la foc automat?

Judecătoarea Bogdan, colega lui Onaca

Camelia Bogdan, judecătoare în “Telepatia”, se zbate de mulţi ani să ajungă la o instanţă importantă. De Judecătoria Constanţa, unde a lucrat la intrarea în magistratură, a “scăpat” după multe tentative. Cereri repetate de transfer în Bucureşti au fost respinse de CSM având aviz negativ şi de la instanţa de pe Litoral. La concursuri a fost respinsă, neavând vechimea necesară. A reuşit în fine să ajungă la o Judecătorie de sector şi apoi la Tribunalul Bucureşti, unde s-a remarcat prin procesul lui Vîntu. Camelia Bogdan a avut şi o carieră didactică la o universitate nouă din Constanţa – Andrei Şaguna, ca asistent. A fost colegă de catedră cu un intelectual de marcă şi prorector la această universitate, cu scafandrul emerit şi salvator de marinari răpiţi – Dorel Onaca. Şi Onaca este la Bucureşti, la dreapta-spatele lui Băsescu, şi Bogdan Camelia, pe post de gâde teleghidat pentru Voiculescu în “Telepatia”.

untitled

blank