Fostul premier catalan Carles Puigdemont a declarat sâmbătă că speră să poată locui în Belgia şi le-a cerut autorităţilor spaniole să respecte democraţia şi tratatele internaţionale, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Puigdemont a participat la o conferinţă în Berlin, la doar o zi după ce a părăsit închisoarea din orăşelul german Neumunster. Liderul catalan a plătit cauţiunea de 75.000 de euro, este sub control judiciar şi nu are dreptul să părăsească Germania înainte de hotărârea justiţiei germane.

„Dorinţa mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte. Deocamdată voi rămâne la Berlin, este reşedinţa mea până la sfârşitul acestui proces. Nu a existat niciun plan privind arestarea mea. Planul era să revin în Belgia, dar circumstanţele s-au schimbat. Voi încerca să folosesc aceste circumstanţe pentru a continua lupta privind apărarea drepturilor mele şi ale poporului catalan”, a spus fostul premier catalan.

 

Carles Puigdemont a cerut „eliberarea imediată” a tuturor politicienilor arestaţi pentru participarea la procesul de proclamare a independenţei Cataloniei şi a pledat pentru relansarea dialogului cu Guvernul de la Madrid.

„Este o ruşine ca în Europa să existe deţinuţi politici. Cred că Spania are nevoie de cineva care să poată acţiona ca mediator. Cerem guvernului spaniol să adopte o nouă poziţie, care să nu fie anti-europeană. Este datoria mea să călătoresc în jurul Europei pentru a explica ce s-a întâmplat în Catalonia şi în Spania. Nu putem pune în aplicare voinţa poporului întrucât guvernul spaniol ne împiedică”, a spus Puigdemont.

Citeste si...  Ce a fost în decembrie 1989 în București, și cum este acum, la 3 dceni de la Revoluție

Justiţia germană a stabilit că Puigdemont ar putea fi extrădat doar pe baza acuzaţiei de utilizare abuzivă a fondurilor publice, nu şi pentru rebeliune. O decizie în acest sens urmează să fie luată în săptămânile următoare.

Ministrul german al Justiţiei, Katarina Barley, a declarat sâmbătă că decizia de eliberare pe cauţiune a liderului separatist catalan Carles Puigdemont este „absolut corectă” şi previzibilă. Barley a adăugat că autorităţile spaniole trebuie să ofere dovezi pentru acuzaţiile de delapidare împotriva lui Puigdemont, iar acest demers „nu va fi uşor”.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat că guvernul său va respecta o eventuală decizie a instanţelor germane de a refuza extrădarea lui Puigdemont, generând nemulţumire în rândul unor membri ai Partidului Popular.

La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017. Infracţiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.