Actualitate, Stiri, Ultima Ora

DORIN COCOŞ a fost REŢINUT de DNA

DORIN COCOŞ a fost reţinut de procurorii DNA. Fostul soţ al Elenei Udrea a fost adus, luni dimineaţa, cu mandat la DNA, pentru a fi audiat în dosarul Microsoft.

cocos_dna_42241600

Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost adus în cursul dimineţii de luni la sediul DNA Bucureşti.

În urmă cu o săptămână, procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul acestuia, în timp ce afaceristul se afla în străinătate.

Cu toate acestea, el s-a întors zilele trecute din Dubai. Conform procurorilor, Cocoş era un personaj de legătură între premieri şi diferiţi oamenii de afaceri. Firmele mari reuşeau în acest mod să obţină contractele păguboase pentru stat. În dosar apar informaţii că Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit mită în valoare de 8-9 milioane de euro. Din locuinţa lui Dorin Cocoş s-au ridicat numeroase documente, dar şi calculatoare.

Numele lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi cel al lui Nicolae Dumitru sunt menţionate în declaraţiile unor martori audiaţi în dosarul Microsoft, prezentate în documente ale procurorilor anticorupţie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmării penale a celor nouă foşti miniştri.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit „opt-nouă” milioane de euro, respectiv „circa trei milioane de euro”, pe durata derulării contractelor.

În declaraţia unui martor se arată:

„În cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu (fostul şef al Fujitsu în România, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.

Ştiu că Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş. În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş. La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact.

Din discuţiile purtate am înţeles că plata efectuată către Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost făcută în considerarea faptului că dânsul a emis o scrisoare de garanţie absolut necesară contractului.

Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş.

Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore.

Din cunoştinţele mele Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan nu aveau firme prin intermediul cărora să presteze servicii IT. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 euro.”

Procurorii DNA au efectuat, pe 16 octombrie, percheziţii la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică, Nicolae Dumitru, precum şi la Cătălin Harnagea, fost director SIE, în Dosarul Microsoft. De asemenea, DNA a făcut percheziţii la fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, la fostul consilier prezidenţial Dorin Marian, la domiciliul fostului tenismen Dinu Pescariu, precum şi la o fundaţie a acestuia, şi la firma lui Claudiu Florică, fost şef Fujitsu în România şi martor important în dosarul Microsoft. Procurorii au ridicat mai multe documente, dar şi calculatoare de la domiciliile celor vizaţi.

În dosarul licenţelor Microsoft sunt cercetaţi nouă foşti miniştri: Dan Nica, ministru al MCTI în perioada 2000 – iulie 2004 şi în prezent membru al Parlamentului European; Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004; Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010; Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012; Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005; Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 – 2004; Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator; Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi în prezent senator; Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

blank