Președintele în funcție al SUA, Donald Trump, a invitat legiuitorii republicani din Michigan la Casa Albă vineri, potrivit unei persoane familiare cu această situație, el și echipa sa juridică încercând să întoarcă rezultatele alegerilor pe care le-a pierdut în fața președintelui ales Joe Biden, potrivit CNN.

Donald Trump a mai chemat și doi membri republicani ai comisiei de validare a voturilor din Wayne County, pentru a le oferi sprijin, potrivit persoanei respective, după ce aceștia și-au schimbat de două ori decizia privind certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din cel mai mare “județ” al statului Michigan, care include și Detroit.

Membrii republicani ai comisiei din Wayne County au provocat haos în procesul normal de certificare a rezultatelor electorale când marți au votat inițial împotriva validării rezultatelor din regiune, lăsând comisia într-un blocaj de 2 la 2. După ore de presiuni publice și plângeri că privează sute de mii de votanți din orașul Detroit, care este majoritar afro-american, republicanii și-au schimbat voturile și certificarea a trecut în unanimitate.

Însă, miercuri, Palmer și William Hartman, celălalt membru republican al comisiei, au trimis declarații pe propria răspundere la avocatul regional prin care dezavuează voturile precedente de certificare. Chiar și așa, termenul limită pentru certificare în regiune a trecut, și nu este clar ce măsuri legale sau argumente legitime cei doi republicani pot face pentru a revoca în mod formal voturile lor.

În Wayne County, cei doi membri republicani ai comisiei de validare au primit, marți, telefoane de la Trump. Monica Palmer, unul dintre membri comisiei, a vorbit aproximativ 2 minute cu Trump, spunând că nu s-a simțit presată să-și schimbe votul pentru el, a relatat Washington Post.

Trump a extins invitația, joi dimineață, către membrii din Michigan ai legislativului sunându-l pe liderul senatorilor majoritari republicani din statul american, a mai declarat persoana citată de CNN.

Certificarea este de obicei o formalitate, însă Trump încearcă să blocheze sau să întârzie procesul în state cheie, ca parte a unui efort de a întoarce înfrângerea sa electorală prin Colegiul Elector. Avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, și alți aliați ai său au sugerat că legislativele republicane din state cheie în care Biden a câștigat ar trebui să întârzie certificarea, pentru a-și numi proprii electori și să ignore voturile populare pentru Biden.

Aceasta vine ca urmare a faptului că dispar opțiunile echipei juridice a lui Trump de a contesta rezultatele alegerilor în state pierdute de președintele în funcție și a faptului că statele merg către autentificarea rezultatelor electorale. Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani a ținut, joi, o conferință de presă de 90 de minute în care el și echipa sa au făcut acuzații legale dubioase, au emis teorii ale conspirației deconspirate și nu au adus dovezi punctuale, credibile privind fraude electorale.

“Este foarte periculos pentru democrația noastră, deoarece este o încercare de a zădărnici voința alegătorilor prin presiuni politice făcute de președinte. Deși este puțin probabil să funcționeze, este în mod profund antidemocratic și o încălcare a statului de drept. Este de neiertat”, a scris Rick Hasen, expert legislativ pentru CNN, pe site-ul său.

Argumentele campaniei lui Trump au eșuat în instanță, procesele intentate de aceștia fiind retrase sau anulate în Arizona, Michigan și Pennsylvania.

Biden are în prezent un avans de 154.187 de voturi în fața lui Trump în statul marilor lacuri.

O sursă familiară cu gândirea președintelui a declarat pentru CNN că mai mulți prieteni și asociați în afaceri ai lui Trump i-ar fi spus măcar să lase tranziția să înceapă, chiar dacă nu vrea să cedeze. El le-ar fi spus acestora că “ absolut se înșeală”, a declarat sursa.


Citeste si...
Vecinii lui Trump, din Mar a lago cer ca el să nu mai locuiască acolo