Președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa nu va mai discuta cu ambasadorul britanic la Washington, sugerând că își dorește ca viitorul guvern britanic să își schimbe reprezentantul în SUA. O astfel de mișcare ar conveni la Londra taberei pro-Brexit și tocmai de aceea există suspiciuni că telegramele diplomatice nu s-au scurs întâmplător către presă, ci ascund motivații politice. De altfel, iritarea politicienilor de la Londra este legată mai mult de faptul că a fost posibilă transmiterea unor astfel de informații către presă decât de conținutul propriu-zis al telegramelor.

„Nu îl cunosc pe ambasador, dar nu este agreat în Statele Unite. Nu vom mai discuta cu el”, a declarat Donald Trump într-o postare pe Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump

Liderul de la Casa Albă s-a dezlănțuit la adresa premierului britanic Theresa May, pe care a criticat-o pentru modul în care aceasta a abordat problema Brexit. „Ea și reprezentanții săi au creat dezordine. I-am spus cum ar trebui să procedeze, dar a decis să abordeze o altă cale”, a declarat Trump. Preşedintele american a criticat-o luni cu vehemenţă pe Theresa May, părând vizibil furios din cauza sprijinului exprimat de premierul britanic pentru ambasadorul Regatului Unit la Washington după publicarea depeşelor diplomatice ale acestuia, comentează AFP, preluată de Agerpres.

„Vestea bună pentru minunatul Regat Unit este că în curând va avea un nou prim-ministru”, punctează președintele american. „M-am bucurat de minunata vizită de stat de luna trecută, dar cel mai mult am fost impresionat de Regină”, adaugă el în finalul postării de pe Twitter.

Ce a spus ambasadorul Marii Britanii în SUA
Conform unor informaţii apărute în presă, ambasadorul Kim Darroch a apreciat în telegrame diplomatice transmise Londrei că președintele american este „inept” şi „incompetent”. Ambasadorul avertiza guvernul britanic, potrivit informațiilor apărute în tabloidul The Daily Mail, că Donald Trump și-ar putea încheia în mod rușinos cariera și descria conflictele din cadrul Casei Albe drept o „luptă cu cuțite”. Telegramele diplomatice scurse în presă au fost transmise începând cu 2017 până în prezent.

Theresa May a condamnat luni scurgerile de informaţii, considerându-le „total inacceptabile”, dar a subliniat că are „deplină încredere” în Kim Darroch. Diplomatul de 65 de ani a ajuns în post la Washington în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

Încă o minciună marca Trump
Deși spune că nu îl cunoaște pe ambasador, Donald Trump – notează CNN – s-a întâlnit cu diplomatul Kim Darroch de câteva ori, inclusiv în timpul recentei sale vizite în Marea Britanie. În plus, ambasadorul Darroch și echipa sa au avut o relație apropiată cu oficialii de la Casa Albă după ce Donald Trump a devenit președinte. Adesea oameni de la Casa Albă erau văzuți la petrecerile sau la dineurile pe care diplomatul britanic le găzduia la reședința sa. La fel, membri ai corpului diplomatic britanic aveau adesea consultări la Casa Albă, menționează CNN.

Citeste si...  Incredibil! Uite cum se prepară cocaina! Ne arată chiar „sublocotenentul” lui Pablo Escobar

Britanicii sunt deranjați mai degrabă de scurgerile de informații din presă decât de remarcile ambasadorului
În timpul weekendului care a trecut, oficialii britanici au încercat să limiteze neplăcerile cauzate de mesajele scurse în presă și au dialogat cu omologii lor americani.

Jeremy Hunt, secretarul Foreign Office-ului – care ar putea fi viitorul prim-ministru britanic -, a declarat luni că nu împărtășește opiniile lui Darroch, dar a subliniat că este „foarte important” ca diplomații britanici, în orice țară s-ar afla, să furnizeze guvernului „aprecierile lor sincere” asupra situației.

Liam Fox, secretarul britanic pentru comerț internațional, a declarat luni la BBC că a prezentat scuze fiicei președintelui, Ivanka, pentru informațiile apărute, în timpul unei întrevederi planificate dinainte. El și-a cerut scuze pentru că astfel de lucruri au apărut în presă, dar nu neapărat pentru conținutul telegramelor, subliniază CNN.

Cine ar avea de profitat în urma scandalului
Telegramele publicate vin într-un moment sensibil în politica de la Londra, unde conservatorii îl aleg pe premierul care să-i urmeze în funcție Theresei May. Dacă acesta va fi Boris Johnson, fost ministru de externe, considerat favorit pentru postul de șef al guvernului, probabil el va căuta să aibă o relație mult mai strânsă cu Trump decât a avut-o May. În cazul Brexitului, Londra va încerca să stabilească un tratat comercial bilateral cu SUA și fără îndoială că Trump va conduce negocierile. Ca urmare, există suspiciuni că telegramele diplomatului britanic au fost transmise presei cu o motivație politică clară de cineva care și-ar dori un ambasador la Washington care să fie fără echivoc pro-Brexit, comentează CNN.

marea britanie, donald trump, brexit kim darroch, telegrame ambasado,r britanic sua scandal, diplomatic sua marea britanie,