Preşedintele Curţii
Featured, International

Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, pazită de SPP

Vin veşti surprinzătoare din Republica Moldova. Se pare că preşedintele Curţii Constituţionale al vecinilor de peste Prut este sub protecţia SPPS.

Preşedintele Curţii Constituţionale e păzit de stat. Domnica Manole beneficiază de pază de stat din 16 aprilie. Anunţul a venit chiar din partea purtătorului de cuvând al SPPS, Olga Baciu.

Preşedintele Curţii Constituţionale e păzit de stat. Domnica Manole e sub protecţia SPPS

Domnica Manole va fi sub protecţia pazei pe o perioadă nedeterminată. Demersul a fost făcut de secretariatul Curţii Constituţionale.

Reprezentanţii Curţii Constituţionale spun că acesta e motivat de amenințările primite prin intermediul rețelelor de socializare şi de declaraţiile unor politicieni, după ce Înalta Curte s-a pronunţat referitor la circumstanţele dizolvării Parlamentului, spune publika.md.

Mai mult, în 15 aprilie, o persoană necunoscută a informat, prin intermediul unui apel telefonic, că în sediul Curții Constituționale ar exista o bombă.

Într-un comunicat oficial al CC se mai precizează că potrivit legislației, președintele Curţii Constituţionale face parte din categoria demnitarilor care pot solicita acest serviciu.

Domnica Manole (n. 4 iunie 1961, Bașcalia, raionul Basarabeasca, RSS Moldovenească, URSS) este o judecătoare din Republica Moldova, actualmente (din aprilie 2020) președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova. Primul loc de muncă a fost în calitate de consultantă la Curtea Supremă, în perioada 1985-1990. Ulterior a devenit judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, iar în 2004 a fost promovată la Curtea de Apel. În anii 2005-2017 a fost membră a Colegiului civil și de contencios administrativ.

De asemenea, are experiență didactică fiind lector în cadrul Facultății de Drept al USM (2015-2016), formator la Institutul Național al Justiției (2011-2017) și formator pentru Consiliul Europei (2012-2016). A fost vicepreședinte al Pilonului I al Strategiei implementării reformelor în sectorul judecătoresc în anii 2011-2014.

În 2008, Manole a fost surprinsă oferind sfaturi deputatului Eduard Mușuc în privința unui caz în care acesta era implicat. Ca reacție, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a emis un avertisment.

În 2012, a fost decorată cu Diploma de Onoare a CSM, iar în 2015 același organ i-a oferit înalte aprecieri în cadrul evaluării performanței judecătorilor. În același an, la aniversarea a 25 de ani de activitate judecătorească, a fost decorată cu titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”.

blank