Doi români au pledat „nevinovat” în cazul camionul morții din Marea Britanie, în care au fost găsite cadavrele a 39 de migranți vietnamezi în data de 5 octombrie, relatează AFP.

Şoferul camionului frigorific, găsit la est de Londra, a pledat miercuri, la un tribunal de la Londra, vinovat de omor din culpă, conform News.ro.

Originar din Irlanda de Nord, Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, a pledat deja vinovat de ajutorarea imigraţiei ilegale şi de faptul că a obţinut un profit financiar de pe urma acestei activităţi într-o audiere anterioară, în noiembrie, la Tribunalul Penal Old Bailey, de la Închisoarea de maximă securitate Belmarsh, situată în sud-estul capitalei britanice.

Cadavrele celor 31 de bărbaţi şi opt femei – inclusiv a doi adolescenţi în vârstă de 15 ani – au fost descoperite la 23 octombrie, într-un container, în zona industrială Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebruges.

În afară de Maurice Robinson, alte patru persoane au compărut miercuri – tot prin videoconferinţă – iar avocaţii şi jurnaişti au urmărit audierea pe Skype.

Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetăţenie română şi britanică, a pledat nevinovat de omor din culpă şi cu privire la faptul că a ajutat imigraţia ilegală.

Alexandru-Ovidiu Hanga, un român în vârstă de 27 de ani, a pledat nevinovat de ajutorarea imigraţiei ilegale.

Citeste si...  17 procurori romani, la CEDO

Christopher Kennedy, în vârstă de 23 de ani, originar din Irlanda de Nord a pledat anterior nevonovat de acelaşi capăt de acuzare.

Ultimul inculpat, Valentin Calota, în vârstă de 37 de ani, originar din Birmingham, în centrul Angliei, nu a fost invitat să se pronunţe cu privire la imigraţia ilegală.

O decizie separată privind șoferul camionului, așteptată în 3 săptămâni

Procurorul William Emlyn Jones urmează să hotărască – în trei săptămâni – cu privire la organizarea unui proces al lui Maurice Robinson.

Procesul celorlalţi inculpaţi urmează să înceapă la 5 octombrie, la tribunalul Penal Old Bailey, şi poate dutra până la opt săptămâni.

Cum au ajuns migranții să moară în camionul frigorific

Multe dintre victimele acestei drame erau originare dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, care trăieşte din pescuit, agricultură sau industrie.

Familiile se îndatorează cu mii de dolari pentru a-şi trimite un membru în Regatul Unit prin filiere clandestine, în speranţa ca aceştia să găsească locuri de muncă bine plătite.

Doi Români, inculpați în dosarul Camionul morții, din Anglia drama a expus pericolele imigraţiei clandestine, în care traficanţi fără scurupule profită de vulnerabilitatea candidaţilor, care ajung în ”baruri de unghii” sau ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.