Epoca de aur, Stiri

DOCUMENT STRICT SECRET. În anii 80, Ceauşescu a negociat cu NASA pentru teledetecţie și a făcut ceva care a luat CHINA prin SURPRINDERE

În martie 1981, preşedintele Nicolae Ceauşescu a aprobat o notă pentru dezvoltarea activităţilor de teledetecţie. În defavoarea chinezilor, Ceauşescu a semnat cu americanii de la NASA pentru furnizarea de imagini din satelit precum şi „înregistrare multispectrală din avion şi la sol, în condiţii similare cu cele oferite R.P.Chineze. După prospectările făcute, aceste echipamente ar costa circa 2,5 milioane de dolari”, se arată într-un document catalogat „strict secret de importanţă deosebită” al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

ceausescuwiki-465x390

În nota respectivă, Consiliul îi cerea lui Ceauşescu să aprobe achiziţionarea din import a unei instalaţii de prelucrare şi analiză a datelor de teledetecţie şi a unei „instalaţii de baleriere multispectrale din avion”.

Pentru această achiziţie, planul de investiţii pe anul 1981 al Consiliului pentru Ştiinţă şi Tehnologie a fost suplimentat cu 38 de milioane de lei. Nota este semnată personal de Nicolae Ceauşescu.

La punctul doi al notei, se precizează că trebuie „să se întreprindă măsurile necesare pe lângă Departamentul de Stat pentru obţinerea licenţelor”.

Cine a câştigat noul contract

Două luni mai târziu,de la Cancelaria CC al PCR, o altă notă semnată de Nicolae Ceauşescu arată că „s-a negociat cu firma Daedalus, livrarea instalaţiei de înregistrare multispectrală din avion,lapreţul de 625 mii de dolari” şi „s-a convenit cu NASA textulînţelegerii pentru construirea staţiei de la sol de teledetecţie în România, pebaza proiectului de text aprobat. În plus,urma să fie achiziţionatăo instalaţie de prelucrare interactivă a datelor de teledetecţie. Achiziţia celor două instalaţii „se poate face în limita sumei aprobate, de 2,5 milioane dolari”, se mai arată în document.Toate propunerile au fost aprobate de Nicolae Ceauşescu. Documnetete consultate de evz se regăsesc în arhiva Partidului Comunist Român depozitată la Arhivele Naţionale ale României.

blank