dna-3_90742600

Procurorii DNA Constanța au dispus reținerea a trei polițiști din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, acuzați de luare de mită, aceștia urmând a fi prezentați Tribunalului Constanța pentru arestare preventivă pe 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, au fost reținuți Ionel Olăraș, subcomisar de poliție, Florea Străinu, inspector principal, și Gheorghe Constantin, agent șef principal de poliție, în sarcina căruia s-a reținut și infracțiunea de abuz în serviciu.

DNA precizează că, în perioada 2013-2014, la nivelul județului Tulcea, s-au săvârșit numeroase infracțiuni de corupție de către reprezentanți ai unor școli de șoferi sau ai altor agenți economici, de către agenți și ofițeri din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, dar și de către funcționari din cadrul Autorității Rutiere Române, în legătură cu examenul de obținere a permiselor de conducere și a atestatelor profesionale.

„Cursanții erau abordați de către instructorii auto sau de către reprezentanții școlilor de șoferi care, afirmând că au influență asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 și 300 euro, promițând în schimbul acestora promovarea probei practice.

În acest context, în 16 ianuarie 2014, în orașul Măcin, a avut loc examinarea cursanților din această localitate, la care au participat printre alții inculpații Străinu, Olăraș și Constantin, în calitate de examinatori”, susțin procurorii.

Sursa citată precizează că, anterior începerii probei practice, cei 3 inculpați s-au întâlnit cu o persoană care le-a dat polițiștilor câte 400 lei pentru fiecare dintre cei 7 candidați ai școlii sale de șoferi, de la care pretinsese și primise anterior suma de 150 euro în acest scop.

„În continuare, la aceeași dată, în afara celor 2.800 lei, cei trei inculpați au beneficiat și de servicii de masă, dar și de băuturi alcoolice, oferite gratuit de către aceeași persoană. Tot în aceeași zi, autoturismul aparținând MAI și folosit pentru deplasare de cei 3 inculpați veniți pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 lei. În același context, în perioada 2012 — 2013, inculpatul Constantin a primit mai multe sume de bani de la 2 persoane, pentru a-i favoriza pe aceștia la examenul de obținere a permisului de conducere”, se mai spune în comunicat.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și cu privire la alte persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea DGA Tulcea, SIPI Tulcea, SIPI Constanța, Inspectoratului Județean de Jandarmi Tulcea, precum și de sprijinul tehnic al SRI Tulcea.

Citeste si...  Magistraţii ies, astăzi, la protest, pe scările Curţii de Apel: "Justiţia este în pericol!"