Actualitate, Stiri

DNA şi DIICOT se războiesc pe cazul „Berbeceanu”

Procurorul Nicolaie Cean, acuzat că a fabricat probe în dosarul lui Berbeceanu, vrea să se pensioneze

 berbeceanu 3

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, comisarul şef Traian Berbeceanu a fost chemat la sediu DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele său s-a extins urmărirea penală. Procurorii de la Crimă Organizată îl acuză pe Berbeceanu că ar fi primit un autoturism VW Passat în valoare de aproximativ 20.000 de euro de la două persoane, cărora le-ar fi furnizat informaţii şi date din dosarele în care erau cercetaţi. Anchetatorii susţin că autoturismul a fost primit gratis “ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii”, se precizează într-un comunicat al DIICOT. În acest dosar, comisarul şef Berbeceanu a mai fost arestat preventiv timp de o lună, ocazie cu care a pierdut şi funcţia de conducere, informează jurnalul.ro.

Pe de altă parte, arestarea comisarului Berbeceanu face obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Pe 19 martie, DNA a anunţat că a început urmărirea penală faţă de Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba, acesta fiind acuzat că a săvârşit mai multe abuzuri în ancheta care îl privea pe Traian Berbeceanu. În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, acuzat de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Procurorul Ioan Mureşan este acuzat că şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, când a dispus, în 21 octombrie 2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Traian Berbeceanu, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor; a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări pentru a-i determina pe martori să dea declaraţii împotriva acestuia. La rândul său, procurorul Nicolaie Cean este acuzat că a săvârşit acte de complicitate constând în: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Nicolaie Cean este unul dintre procurorii DIICOT acuzaţi că a fabricat dosarul penal în care este cercetat Traian Berbeceanu. În prezent este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, dar vrea să se pensioneze. Potrivit luju.ro, Cean a formulat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de eliberare din funcţie prin pensionare. Aceasta urmează să fie discutată de Plenul CSM în şedinţa din 21 mai 2014, figurând la punctul 3 de pe ordinea de zi. Cererea de pensionare formulată de Nicolaie Cean vine la aproximativ două luni după ce DNA a declanşat ancheta privind modul în care acesta, împreună cu Ioan Mureşan şi Alin Muntean, ar fi încercat să-l înfunde pe comisarul Traian Berbeceanu, fabricând probe.

blank