La ultimul termen de luni, de la ÎCCJ, în apelul în care fostele judecătoare Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu sunt judecate pentru fapte de corupţie, procurorul DNA a cerut pentru acestea pedeapsa cu închisoarea cu executare. În primă instanţă, ele au fost achitate.

Procurorul de şedinţă a cerut, în instanţă, cea mai mare pedeapsă pentru Gabriela Bîrsan, adică opt ani de închisoare cu executare, iar pentru Iuliana Puşoiu, trei ani de închisoare, tot cu executare.

În aceeaşi cauză au fost judecaţi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Pentru Anton Pandrea, DNA a cerut patru ani cu executare, pentru Alina Corbu la fel, iar pentru avocatul Radu Silinescu Gherbovan, doi ani de închisoare cu suspendare.

Pentru soţia lui, Claudia Silinescu Gherbovan, reprezentantul parchetului a cerut cinci ani de închisoare cu executare, iar pentru omul de afaceri Gabriel Chiriac, cinci ani de închisoare cu executare.

Prezentul apel a fost formulat de către DNA, întrucât soluţia de fond a fost una de achitare pentru toţi inculpaţii.

În replică, fostul magistrat a negat acuzaţiile, punctând că DNA a intrat cu bocancii în viaţa sa particulară.

„Ce am spus la prima instanţă spun şi aici. Nu am săvârşit nicio faptă penală. Nu mă fac vinovată de niciuna din acele fapte pentru care am fost trimisă în judecată de un procuror ce nu a făcut niciun act de cercetare. Dosarul a stat doi ani şi opt luni în nelucrare. În acest dosar au fost folosite probe excluse ca fiind dobândite ilegal. Şi azi, după şapte ani, în mod bizar, ele se află în doaar. Nu sunt, nu am fost şi nu voi fi vreodată un judecător corupt. Mi-m făcut meseria sub un crez, pe care dacă nu îl aveam, după anii ăştia de chin şi calvar aş fi făcut ce ar fi făcut mulţi. Aş fi plecat din profesie. Dar nu am plecat. Şi nu voi pleca. Pentru că am acest crez. (…) Eu şi soţul meu avem peste 90 de ani în slujba dreptului. Cum se poate ca brusc să devin un om vânat? Pentru că în seara percheziţiei s-au facut abuzuri grave la adresa mea şi a soţului meu. DNA a intrat cu bocancii în viaţa mea particulară şi a soţului meu”, a spus Gabriel Bîrsan în ultimul cuvânt, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Citeste si...  Judecătoarea Tarcea, de la Inalta Curte, s-a pensionat, Iohannis i-a semnat decretul

În rechizitoriu, procurorii vorbesc despre interesul omului de afaceri Gabriel Chiriac, care ar fi pornit de la faptul că firmele sale au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituţii ale statului, prin care au contestat la instanţe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate, au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului, ar fi dus la pierderea unor sume de bani importante. Astfel, potrivit DNA, omul de afaceri, prin intermediul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, a contestat amenda într-unul din dosare, aşa încât recursul la secţia de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, unde şefa secţiei era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secţie era tot o prietenă a avocatei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu, realizând şi el la rândul său legătura de prietenie, la momentul potrivit, când avea multe cauze şi cereri de strămutare pe rolul instanţe supreme de control judiciar, i-au creat convingerea că soluţionarea în favoarea sa este posibilă.

„În esenţă, probele administrate relevă relaţia infracţională dintre judecătorii: Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Corbu Corina de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Pandrea Anton de la Secţia penală a instanţei supreme, avocaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme din care doi aparţineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului”, preciza DNA la trimiterea cauzei în instanţă.