Procurorul şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a declarat, luni, la evenimentul de bilanţ al instituţiei, că cel mai frustrant indicator privind anul 2019 este cel al achitărilor, fiind vorba despre o pondere de 52%.

„Trebuie să menţionăm şi cel mai frustrant indicator, şi anume cel privind ponderea achitărilor din cauze de judecată cu hotărâri definitive din anul 2019 în dosarele DNA. Directia Natională Anticoruptie a înregistrat 262 de inculpaţi achitaţi definitiv”, a spus Bologa, la conferința de prezentare bilanțului DNA.

Astfel, procentul achitărilor definitive a trecut de jumătate din totalul dosarelor.

„Ajungem la un procent de 52% achitaţi, în 2018 fiind achitaţi 36%”, a adăugat procurorul șef al DNA.

De asemenea, Crin Bologa a declarat că aceste cifre reprezintă o vulnerabilitate a instituţiei, iar soluţiile trebuie găsite cât mai rapid.

În anul 2019, 235 dosare au fost trimise în judecată, față de 196 în anul 2018 (o creștere cu 20%). În plus, a crescut numărul de acorduri de recunoaștere a vinovăției la 97 în anul 2019, față de 55 în anul 2018. Acest lucru denotă o doză mai mare de profesionalism în administrarea probelor și consolidarea practicii în acest sens, pentru a se evita procesele penale costisitoare și de lungă durată”, conform bilanțului DNA.

Cu toate acestea, ca număr de inculpați trimiși in judecată (inclusiv cei cu acord de recunoaștere a vinovăției), se remarca o scădere la 501 inculpați trimiși în 2019 față de 556 în anul anterior.

„Această scădere (501 față de 556 în anul precedent) are cauze multiple: scăderea numărului de sesizări, reducerea numărului de procurori, modificările legislative intervenite etc.)” potrivit unui comunicat al instituției.

Citeste si...
Protestatarul Sandu Matei, în politică. Negocieri cu PSD și alte partide: ce a decis

Pe lângă creșterea numărului de dosare și de inculpați trimise în judecată în comparație cu anul anterior, DNA anunță și creșterea de peste două ori și jumătate a prejudiciilor stabilite de procurori în dosarele trimise în judecată pentru fraudarea fondurilor europene: în anul 2019 a fost de aproximativ 190 de milioane de lei față de 70 milioane lei în anul 2018.

Au trimise în judecată: 70 de rechizitorii pentru fraude cu fonduri europene, față de 50 rechizitorii în anul 2018, iar numărul total al inculpaților trimiși în judecată a fost de 169 față de 121 în anul anterior, adică o creștere de aprox. 40%.

„S-au recuperat încă din cursul anchetelor penale, prin măsuri de restituire, 14,8 milioane euro (0,81 milioane euro în anul anterior), reprezentând o creștere consistentă. În anul 2019, s-au dispus sechestre sau propriri pe conturi în valoare de 224 milioane euro pentru ca, în caz de condamnare definitivă, banii și bunurile să poate fi confiscate, iar prejudiciile să poată fi recuperate. În majoritatea cauzelor trimise spre judecare – peste 80% – s-a reținut existența unui produs infracțional (adică bani sau bunuri obținute presupus nelegal)”, potrivit DNA.

De asemenea, parchetul anticorupție precizează că, din totalul de 501 inculpați trimiși în judecată, o pondere semnificativă – 146 inculpați – este reprezentată de persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante (un număr apropiat de cel de anul trecut 155).