Actualitate

Diploma pentru care s-a realizat plagiat, hârtie goală!

Cioloș a făcut ordine în problema plagiatelor. Nu știm dacă asta se întâmplă o dată pentru totdeauna, doar suntem în România. Dar, pentru moment, a emis o Ordonanță de Urgență care prevede:

– Diploma nu mai produce efecte din momentul în care celui acuzat de plagiat i se comunică decizia ministrului de retragere a titlului.

– Se clarifică faptul că CNE nu a avut niciodată atribuţiuni în ceea ce priveşte analiza tezelor de doctorat, ci CNATDCU a fost şi este în continuare unicul cu atribuţiuni în domeniu.

Prevederile Hotărârii de Guvern:

– O prevedere foarte importantă este întărirea art. 50 alin 2, care permitea analiza plagiatelor din tezele susținute în trecut: „(2) Orice persoanaă fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU și IOSUD, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și de data acordării titlului de doctor.”

– Procedura este simplificată, ea reprezentând practic o reluare a procedurii desfiinţate abuziv de Liviu Pop, exact când CNATDCU emitea decizia de palgiat în cazul premierului Ponta. Astfel, oricine poate sesiza suspiciunea de plagiat la CNATDCU. CNATDCU are la dispoziţie 45 de zile pentru a emite un verdict, perioadă în care poate consulta şi experţi externi. În mod salutar, s-a introdus prevederea că aceşti experţi să nu fie în conflict de interese cu suspectul de plagiat sau conducătorul de doctorat al acestuia.

– Contestaţiile pot fi depuse numai privitor la respectarea procedurii, în termen de 10 zile, cu o perioadă de soluţionare de 10 zile din partea CNATDCU, astfel încât în maxim 65 de zile procedura e finalizată. În cazul în care se constată plagiatul, titlul de doctor este retras de către ministru.

– Aşa cum prevede Legea educaţiei, intens contestată la vremea respectivă referitor la acest articol, tezele devin publice online, la cel târziu 24 de luni de la susţinere. Guvernul susţine că acest termen, contestat de unii observatori, este necasar pentru a lăsa doctorandului răgazul necesar publicării tezei de doctorat sub forma unor lucrări ştiinţifice sau cărţi. Prevederea este în linia sistemelor din alte ţări, precum Danemarca.

 

blank