Investigaţii, Stiri

Dinu Pescariu, 600.000 de dolari din tenis, 3,2 milioane de dolari din trafic de corupţie

Dinu Pescariu, în vârstă de 40 de ani, este unul din personajele-cheie ale dosarului Microsoft. Fostul jucător de tenis a apărut în lista din ce în ce mai extinsă a persoanelor implicate în scandalul de mită şi trafic de influenţă la nivel înalt. Potrivit unui document trimis de DNA la Parlament, Pescariu a fost „cel care trebuia să asigure susţinere financiară şi relaţionarea cu persoane ce aveau influenţă aspra unor membrii ai Guvernului, să asigure deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi”.

dinu-pescariu-sursa-pe-tocuriro.zqx0vmd4t6

Unul din martorii audiaţi de DNA în dosarul Microsoft a descris întregul lanţ de persoane şi companii prin care statul român a favorizat cumpărarea unor produse software şi IT fie fictive, fie la preţuri exagerate.

Jurnaliştii de la gsp.ro au analizat implicarea fostului tenismen în acest dosar extrem de complicat. Astfel, Pescariu ar fi asigurat deschiderea de conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi. El ar fi împărţit cu Dorin Cocoş suma de 9 milioane de dolari, scrie sursa citată.

Afacerea a fost estimată la 124 de milioane de dolari, din care doar jumătate se regăsesc în produse sau servicii, restul banilor fiind introduşi într-un circuit complex de spălare de bani, confom DNA.

Potrivit martorului, Dinu Pescariu, împreună cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan „Pinalti” au asigurat susţinerea financiară şi relaţionarea cu persoane care aveau influenţă asupra membrilor Guvernului Emil Boc, prin deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.

„Dorin Cocoş a făcut repartizarea sumelor, ca 2.300.000 dolari să ajungă la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlată de prietenul acestuia, 4.000.000 la Gheorghe Ştefan, prin intermediul societăţii DD Land Oil din Cipru, iar diferenţa de circa 9.000.000 dolari să fie transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă, Dinu Pescariu urma să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei”, este declaraţia dată de către martor la DNA. Fostul jucător de tenis ar fi rămas cu 3,2 milioane.
Ce a făcut Pescariu în tenis

Dinu Pescariu este patronul Tenis Club din Bucureşti, fostul „Cutezătorii”. Baza a primit-o cu titlu gratuit, în 2004, din partea Guvernului Adrian Năstase, el fiind atunci consilierul primului ministru. Pescariu a fost un jucător foarte talentat, dar nu şi-a atins potenţialul pe care alţii îl vedeau la el.

Într-un sondaj realizat de revista Tennis Magazine în anii ’90 printre jucătorii de tenis despre cei mai buni executanţi ai loviturilor, românul apărea printre primii la executarea scurtei.

Însă el a reuşit să urce cel mai sus în carieră pînă pe locul 75, pe 8 iunie 1998. N-a izbutit să cîştige nici un titlu ATP şi nici să dispute vreo finală. La dublu însă a avut rezultate mai notabile, a cîştigat un trofeu la Umag în 1997, alături de Davide Sanguinnetti, şi a mai disputat alte două finale, la Santiago în 1996, cu Albert Portas, şi la Bucureşti în 1998, alături de George Cosac.

Considerat al treilea jucător român din acea perioadă, după Andrei Pavel şi Adrian Voinea, Dinu Pescariu a încheiat anul 1997 drept cel mai bine clasat român, pe poziţia 82. (…)

În toată cariera sa a cîştigat din premii 676.539 de dolari, de cinci ori mai puţin decît din presupusa infracţiune din dosarul Microsoft.
Dinu Pescariu i-a împrumutat pe Elena Udrea şi Dorin Cocoş

Relaţia apropiată dintre Dinu Pescariu şi cuplul Dorin Cocoş-Elena Udrea este confirmată de chiar declaraţiile de avere ale actualului candidat la preşedinţia României. În declaraţia depusă în 2009 la Camera Deputaţilor, fostul ministru al MDRT din Guvernul Boc a menţionat la capitolul „Datorii” două împrumuturi: unul făcut în 2007 la BRD, de 3.297.000 de euro, şi altul, în 2008, în valoare de 200.000 de lei, de la persoana fizică Dinu Pescariu. Ambele, scadente în 2010.
În schimb, în declaraţia de avere din 2012 a Elenei Udrea apare un alt împrumut, efectuat în 2011, în valoare de 500.000 de euro, în care creditorul este Dinu Pescariu şi debitorul, Dorin Cocoş. Scadenţa este 2021.

blank