Politic, Stiri

Dincolo de rezultatul din Scoția: tinerii de 16 ani merită să voteze și în România!

Referendumul din Scoția, în care tabăra unionistă a cîștigat cu 55% – 45%, s-a transformat dintr-un scrutin într-o acțiune comunitară. Alegerile au devenit altceva decît o clasică acțiune politică. Probabil că acesta este principalul cîștig, pe care-l admit, nițel răvășite, ambele tabere.

ultimul-exit-poll-din-scotia-53-vor-sa-ramana-in-marea-britanie-47-vor-independenta-276015

Participarea la vot a fost uriașă, de 85%, ”pentru prima oară în cariera mea de 40 de ani am văzut oameni care asistau din tribune la numărarea voturilor”, scrie un reporter BBC, și niciodată nu s-au înscris atît de mulți ”primi votanți” la niște alegeri. Societatea s-a simțit energizată, găsiți pe Open Politics o relatare interesantă.

Dezbaterile s-au purtat pretitutindeni, în magazine, pe străzi, pe punțile vapoarelor care traversează coastele firidate din Highland. Scoțienii și britanicii în general au rămas însă civilizați, învinșii sînt demni și cîștigătorii generoși, în ciuda tuturor problemelor pe care le au de rezolvat și care nu-s nici puține și nici simple. Pe scurt, astfel arată democrația.

La aceste alegeri, scoțienii au coborît pentru prima oară vîrsta de vot de la 18 la 16 ani. Ideea are susținători și în România, europarlamentarul PMP Cristi Preda e unul dintre ei, dar e o idee care pînă acum n-a spart cordonul de protecție al establishmentului politic. Ce s-a întîmplat în Scoția, răspunsul celor tineri și cel al societății poate că ne va mobiliza încă o dată.

E benefic, e rațional și e meritat ca și în România să voteze cei care au împlinit 16 ani. Din păcate, pentru alegerile de acum de prea tîrziu, dar pînă la următoarea rundă avem suficient timp!

blank