Editorial, Stiri

Din ciclul: a vorbit şi nea Ion, că şi el e om…

Iliescu spune că poporul e de vină în Ucraina, căci a declanşat o ”răzmeriţă” şi ”stopează eforturile de dialog”

ion_iliescur

Luptele de stradă, care tind să arunce Ucraina într-un război civil, au fost comentate, printre alţii şi de Ion Iliescu, fostul preşedinte, de trei ori – chiar dacă asta era anticonstituţional -, al României. Iliescu face referire la populaţia din vestul Ucrainei care cere, în stradă, orientarea ţării către structurile occidentale, adică vor să circule liber prin Europa – respectiv să trăiască mai bine, mai occidental, că de totalitarism sovietic s-au săturat -, în timp ce preşedintele Viktor Ianukovici le dă na, na!

Facem o paranteză pentru a sublinia că, desigur, problematica este foarte complexă în zonă, UE exportă în zonă civilizaţia de tip occidental pentru că vrea ca Marea Neagră să devină un lac european. De ce? Pentru a securiza drumul resurselor energetice, petrol şi gaz, din Orient către Occident. Asta ar însemna o concurenţă foarte puternică pentru petrolul şi, în special, gazele naturale ale Rusiei. Poate Moscova să lase să se întâmple aşa ceva?!

În fine, Ucraina este o nucă mai tare decât credeau SUA şi Europa, acolo Kremlinul mai are un cuvânt greu de spus, în special în zona estică a ţării, unde peste 17% din populaţie este rusofonă. De aceea se şi agită declaraţiile belicoase privind secesiunea: zona de vest să intre sub influenţa SUA şi UE, iar estul să rămână la Federaţiei Ruse. O asemenea ofertă este deosebit de periculoasă pentru centrul continentului european, care s-ar trezi cu o pradă ce ar putea învrăjbi statele UE din zonă.

Cum comentează Ion Iliescu, şcolit la Moscova, fenomenul Ucraina? Păi, populaţia nu poate avea dreptate, ea este întotdeuna de vină!

”O asemenea răzmeriță (!) stopează eforturile de comunicare și dialog. Noi am trecut prin asemenea timpuri, dar am trecut peste ele (!). Vă amintiți ce atmosferă era. Piața Universității risca să se transforme într-un ferment al unei mișcări anarhice şi am avut venirea minerilor, veniți să protesteze împotriva promotorilor Pieței Universității. Noi am ales calea dialogului”. Incredibil! Vă amintiţi dialogul paşnic al lui Iliescu, cel cu plantatul de panseluţe la Universitate?! În realitate, „dialogul” lui Iliescu a însemnat mineriada din 13-15 iunie 1990: şase morţi (patru prin împuşcare, unul prin infarct şi un înjunghiat), şi 746 de răniţi, toţi „loviţi” de floricelele minerilor, cărora Iliescu le-a mulţumit cu o deosebită căldură.

blank