Consumul de date în roaming va creşte cu 25% începând cu 1 ianuarie 2019, iar suprataxa pentru depăşirea consumului rezonabil va scădea la 4,5 euro/GB. În continuare, în funcţie de abonament, deţinătorii de terminale mobile au alocat un anumit volum de date, pentru care nu se percepe nici o taxă.

Începând cu 1 ianuarie 2019, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va creşte volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare, informează ANCOM.

Totodată, în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează:

– de la 1 ianuarie 2019, scade cu 25% suprataxa pentru date, de la 6 la 4,5 Euro/GB;

– de la 3 ianuarie 2019, scade cu aproximativ 7% suprataxa pentru apelurile primite, de la 0,91 la 0,85 Eurocenţi/minut.

Tot începând cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizată să o perceapă propriilor clienţi pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condiţiile prevăzute în Decizia preşedintelui ANCOM nr. 571/2018, scade de la 0,91 la 0,85 Eurocenţi/minut.

Citeste si...  Amendă fabuloasă pentru Banca UniCredit. Vezi despre ce sumă e vorba şi de ce a fost dată

Din data de 15 iunie 2017, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2019, volumul de consum rezonabil va creşte cu 25% faţă de cel aplicat în 2018.

După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2019 aceasta va scădea la maxim 4,5 euro/GB (0,45 Eurocenţi/MB), fără TVA.

Pentru a uşura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie de tip widget. Aplicaţia, care în prezent utilizează tariful de 6 Euro/GB valabil până la sfârşitul anului, va fi actualizată cu tariful de 4,5 Euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2019.