Actualitate

Din 17 martie fumezi la muncă doar dacă te lasă șefii

În mai puțin de o lună va intra in vigoare legea antifumat și cine va încerca să fumeze la muncă riscă sancțiuni drastice și pot fi chiar concediați.

Incepand cu data de 17 martie, angajații fumători nu vor mai avea voie să își mai aprindă țigărilr în spațiile închise de la munca. Conform legii, spațiile închise d ela birou sunt spatii publice. Mai mult, angajatorii pot să stabilească și să aplice reguli interne cu privire la interzicerea fumatului si sa afiseze indicatoare pe care sa scrie „Fumatul interzis”.antifumat

Legea care interzice complet fumatul in spatiile inchise de la locul de munca este prevazuta de Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a aparut in Monitorul Oficial in data de 1 februarie si va intra in vigoare in 45 de zile de la publicare, adica in data de 17 martie.

În aceste condiții, angajatorii sunt obligați să elaboreze reguli interne referitoare la interzicerea consumului de tutun in spatiile inchise si sa afiseze indicatoare cu textul „Fumatul interzis”. Salariatii care nu vor respecta noua interdictie vor risca sa fie sanctionati nu doar disciplinar, de catre angajator, ci si contraventional, de catre politisti, mergând până într-acolo încât pot fi concediați de angajator dacă vor încălca regulile.
Iată ce sancțiuni pot primi dacă vor încălca legea:
– avertismentul scris;
-retrogradarea din functie (cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea) pentru o durata de cel mult 60 de zile;
-reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
-reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
-desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

„Pentru a deveni un instrument util in mainile angajatorului, inclusiv din perspectiva pedepsirii abaterilor referitoare la fumat, este recomandabil ca regulamentul intern sa stabileasca in mod clar situatiile in care incalcarea interzicerii fumatului poate atrage sanctiuni drastice. in orice caz, conform noilor reglementari, incalcarea regulilor impuse de angajator in legatura cu fumatul ar putea reprezenta o abatere disciplinara grava. Ca atare, angajatorul este in masura sa aplice sanctiuni dintre cele mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de munca. in plus, angajatorul ar putea pretinde de la salariat plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (mai ales in situatia in care nerespectarea interzicerii fumatului a cauzat prejudicii de imagine sau materiale angajatorului)”, a spus avocata Gabriela Dinu.

In ceea ce priveste sanctionarea contraventionala, daca nu respecta interdictia de a fuma in spatiile inchise de la locul de munca, salariatii vor risca sa primeasca de la politisti o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Astfel, dacă vrei să fumezi in timpul orelor de lucru trebuie să te pui bine cu șefii pentru că numai ei pot sabili dacă ai voie să faci pauză pentru a fuma.

blank