Actualitate

DIICOT cere arestarea milionarului Florian Walter, de „profesie” infractor cu vechime

Procurorii DIICOT au solicitat miercuri în instanţa emiterea unui mandat de arestare preventiva în lipsa pe numele omului de afaceri Florian Walter, patronul echipei de fotbal U Cluj, acuzat ca este liderul unei grupari de evaziune fiscala şi spalare de bani.

DIICOT

Florian Walter (Busca pe numele sau real, dinainte de a-si dori sa para un om de afaceri cu nume interesant), care controlează firma de salubritate Romprest, se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră, a anunţat miercuri Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct al DIICOT.

„Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus Giorgiana Hosu. Florian Walter , pe numele real Busca, nu e la prima experienta de acest gen, el fiind certat cu legea cam imediat dupa ce a inceput sa faca asa zise afaceri. El l-a scos din ţară pe ţeparul Mihai Necolaiciuc. Nu a fost cercetat pentru asta.  În 1997, Buşcă s-a pus pe făcut bani. Una din primele sale afaceri a fost transportul ilegal la muncă în Italia şi Austria a sute de oameni care munceau la negru în aceste două ţări. Buşcă a făcut şi închisoare pentru asta, atunci când autorităţile austriece au intrat pe fir, şi, la sfârşitul unei urmăriri spectaculoase pe o autostradă – mai ceva ca în filmele poliţiste -, omul de afaceri a fost arestat. Presa austriacă a anului 1997 a consemnat pe larg atât cazul, cât şi arestarea rasunatoare a lui Buşcă. Dupa ce a ieşit pe cauţiune, din arest, Florian Buşcă a pus bazele unei firme de protecţie şi pază, SC Beretta, împreună cu Marian Măgureanu, fiul fostului director al SRI Virgil Măgureanu. Buşca şi fiul lui Magureanu au mai făcut afaceri în acea perioadă şi cu mobilă, materiale de construcţii, gresie şi faianţa. Prin urmare, Walter Busca e deja „tabacit” de experientele de acest gen, asa ca si acum el spera sa scape de arestare.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, liderul reţelei fiind omul de afaceri Florian Walter. Aproximativ 50 de persoane au fost duse la sediul DIICOT din Ploieşti pentru audieri. Urmare a sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii DIICOT – ST Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada 2012 – 2014 de către Compania Romprest Service SA, cu societăţile comerciale La Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL şi Euro Grup SRL.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane, coordonat de Florian Walter, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.
Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, Florian Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de către Florian Walter.

De asemenea, circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către Florian Walter cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remuneraţi în consecinţă.

Astfel, Florian Walter a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al Romprest, iar, prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către Walter în scopuri proprii, cât şi de către societatea Romprest.

De asemenea, unul dintre suspecţi îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă, ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

În acest dosar, procurorii efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

blank