Actualitate, Featured

DIICOT a instituit poprire asiguratorie pe niste sume datorate de BCR

DIICOT Vâlcea a dispus poprirea asiguratorie a sumelor pe care BCR a fost obligată, în instanță, să le plătească Harinvest, în dosarul în care mai mulți clienți ai casei de brokeraj vâlcene s-au trezut fără acțiuni și bani în conturi, potrivit financialintelligence.ro

Acum cinci ani, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

În noiembrie 2018, Curtea de Apel Pitești a decis anularea unei serii de tranzacţiil “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară.

Diana Odină, avocat al GMC Craiova, care se ocupă de partea juridică a insolvenței Harinvest, ne-a declarat: “Lichidatorul Harinvest a făcut o acțiune în anulare a tranzacțiilor sell-out dintre Harinvest și BCR, pentru că acestea au amânat starea de insolvență a Harinvest. Harinvest vindea acțiuni către BCR prin sell-out, iar BCR le deconta imediat. După două zile, BCR le revindea înapoi către Harinvest la un preț mai mare cu 2%. Așa își asigura Harinvest lichiditățile. Aceste tranzacții au fost anulate de Curtea de Apel Pitești”.

Avocatul ne-a spus că a încercat să pună în executare sentința Curții, însă, după toate demersurile, DIICOT a dat ordonanța de poprire asiguratorie, astfel încât BCR să vireze banii într-un cont pe numele Harinvest, dar la dispoziția DIICOT Vâlcea. Potrivit doamnei Odină, contul trebuia făcut la Unicredit, însă BCR a făcut contul intern: “Practic, BCR se poate folosi de banii respectivi, prin faptul că nu a deschis contul la banca indicată”

Diana Odină ne-a mai spus că măsura DIICOT a fost contestată, atât de BCR, cât și de lichidatorul Harinvest.

Avocatul citat consideră că măsura DIICOT amână plata către păgubiții Harinvest: “După această măsură, nu mai putem executa BCR, ci trebuie să așteptăm finalizarea demersului penal. Părțile vătămate au făcut sesizări la DIICOT, însă nu s-a întâmplat nimic. De cinci ani de zile, în dosar, nu s-a făcut decât o expertiză. Multe fapte s-au prescris deja, pentru că erau infracțiuni cu pedepse mai mici de cinci ani. Dacă măsura DIICOT se menține, atunci banii vor fi indisponibilizați și plătiți efectiv abia după definitivarea procesului penal, care presupune un rechizitoriu, trimiterea în judecată la Tribunalul Vâlcea, sentința, apelul la Curtea de Apel Pitești și abia apoi o sentință definitivă. După ce se vor stabili prejudiciile pentru fiecare investitor în parte se vor putea distribui banii, conform Legii 85. Problema este că dacă se ajunge la oprirea procesului penal pe motiv că s-au prescris faptele, atunci latura civilă rămâne nerezolvată. Până la urmă, Harinvest nu este incuplată, ci persoanele implicate, însă față de acestea nu s-a dispus nicio măsură asiguratorie de către DIICOT”.

Contrapărți pentru Harinvest la vânzările forțate au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013. Sancțiuni au fost acordate și Depozitarului Central.

ASF a sesizat organele de cercetare competente, după ce a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital, în cazul Harinvest. Potrivit investitorilor, procurorii nu au început încă urmărirea penală, în caz.

blank