Administratie Locala, Featured

Difuzorii de presă din Capitală fac grevă. Luni nu vor mai vinde ziare la chioșcuri! Poziția Primăriei Sectorului 4

Difuzorii de presă continuă acţiunile de protest. Din cauza scandalului creat în sectorul 4, unde Primăria ridică gheretele de ziare, membrii Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti (APDPB) au decis ca luni, 25 septembrie, să facă grevă.

„Avem 300 de puncte de presă în Bucureşti unde luni nu se vor vinde ziare”, ne-a declarat Ionuţ Nejloveanu, directorul (APDPB). Difuzorii de presă nu vor să renunţe la protestul lor din cauza atitudinii pe care autorităţile locale o au faţă de ei.

Totul a pornit în Sectorul 4, unde Primăria a început ridicarea gheretelor de ziare pe motiv că încurcă lucrările de modernizare a bulevardelor. Membrii APDPB îi contrazic şi spun să ridicările se fac pe nedrept şi că ”doar chioşcurile de ziare încurcă, în timp ce de florării (aflate în aceleaşi zone) nu se atinge nimeni”, potrivit lui Ionuţ Nejloveanu.

Joi, pe toate chioşcurile de presă din sectorul au fost puse afişe împotriva primarului Daniel Băluţă, iar vineri, edilul a decis să-i amendeze. ”Am primit peste 20 de amenzi. Este păcat că s-a ajuns la astfel de metode când noi am tot încercat, de câteva luni, să avem un dialog civilizat”, ne-a mai spus Ionuţ Nejloveanu.

Mesajul Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP)

Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a transmis o scrisoare adresată editorilor de presă scrisă din România, Ministerului Culturii, Comisiei de cultură din ambele Camere ale Parlamentului, Primăriei Capitalei şi Primăriei Sectorului 4, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia apărută în Sectorul 4.

Redăm, mai jos, comunicatul integral:

„Patronatul Difuzorilor de Presă – PDP este o organizaţie patronală fondată în anul 2011, afiliată Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR. În prezent, patronatul reprezintă interesul a circa 30 de companii ce distribuie şi difuzează presă scrisă, într-un număr de peste 1.000 de puncte de comercializare a presei din întreaga ţară.

Am urmărit şi luat act de evenimentele ce se derulează în aceste zile în Sectorul 4 din Municipiul Bucureşti.

Efectele, din punctul nostru de vedere, sunt negative pentru toate părţile, direct sau indirect implicate, şi au următoarele consecinţe:

– fluctuaţii ale vânzărilor la presa scrisă, având ca urmare nemulţumirea multor cititori;

– pierderea unor locuri de muncă, de pe urma căror trăiesc zeci de familii;

– diminuarea unor surse de venituri la bugetul Consiliului local.

În acest context, Patronatul Difuzorilor de Presă – PDP consideră că o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licenţierea societăţilor comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile.

Dialogul între părţi, nu conflictul, trebuie să rămână calea pentru găsirea unor soluţii convenabile pentru toate părţile implicate. În alte sectoare ale Capitalei, dar şi în alte localităţi din România în care există chioşcuri de presă amplasate pe domeniul public, s-au găsit şi aplicat soluţii eficiente privind autorizarea punctelor de vânzare. Cele mai recente exemple: unităţile administrativ-teritoriale Iaşi, Deva, Târgovişte, Moreni şi Pucioasa.

Fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituţional la informare, iar presa scrisă din România îşi va înceta existenţa, exact în anul Centenarului Marii Uniri!

Mai mult, vânzarea de presă scrisă, pentru a fi cât de cât rentabilă, trebuie susţinută prin comercializarea produselor complementare, fără a fi îngrădit dreptul de comercializare al vreunui produs.

Cele aproximativ 3.000 de puncte de vânzare a publicaţiilor din toată ţara susţin un domeniu în care îşi desfăşoară activitatea zeci de mii de oameni.

Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, iau credite şi care, în prezent, într-o zonă limitată teritorial – în Sectorul 4 din Municipiul Bucureşti – îşi văd ameninţate locurile de muncă, urmând a îngroşa rândurile şomerilor.

Milităm, aşadar, pentru un dialog al părţilor implicate, la care să participe reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Guvernului României. În cadrul acestui dialog, reprezentanţii Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR şi ai Patronatului Difuzorilor de Presă – PDP îşi vor exprima întreaga disponibilitate de a fi parte activă implicată şi a găsi soluţii legale şi rezonabile pentru ambele părţi – autorităţi locale şi distribuitori de presă”.

Poziţia Primăriei Sectorului 4

Referitor la situaţia chioşcurilor de ziare din Sectorul 4 şi la nemulţumirile difuzorilor de presă din Capitală, Primăria Sectorului 4 a transmis următoarele:

Dreptul la informaţie este un drept fundamental al populaţiei, iar Primăria Sectorului 4 îşi exprimă mâhnirea  legată de faptul că anumite persoane ale căror acţiuni au depăşit deja bariera agresivităţii, transformându-se rapid în violenţă,  îl folosesc  pentru a obţine foloase personale.

În comunicatul mai sus menţionat  sunt expuse în spaţiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă.

În acest condiţii, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii  Asociaţiei Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă. Mai exact, de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie,  dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru.

Un alt neadevăr folosit permanent pentru a induce în eroare opinia publică este cel privind comunicarea presupus deficitară între reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Presă.

Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susţineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăşi Asociaţia Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar preşedintele asociaţiei, domnul Ionuţ Nejloveanu, declara că „azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluţă, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziţie două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele”. Este aşadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală şi Asociaţia Distribuitorilor de Presă nu poate fi reţinută în sarcina Primăriei Sectorului 4 şi că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică.

În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioşcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informaţia privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată şi folosită în scop manipulativ.

Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispoziţiile de relocare sau de desfiinţare a unor puncte de distribuţie de presă nu a fost contestată în faţa organelor judiciare.

Asigurăm publicul că demersurile pe care Primăria Sectorului 4 le întreprinde nu au alt scop decât revenirea la normalitate a activităţii de distribuţie a presei, transformată în timp într-o adevărată reţea de minimarket-uri aflate în afara legii.

Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetăţenii României şi pentru instituţiile statului.

Primăria Sectorului 4 nu va comenta informaţii cuprinse în dosare penale şi nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenţei.

blank