Life, Promo

Diferența între ”o casă” și ”acasă”: cum alegi locuința potrivită

Procesul pentru achiziționarea unei locuințe este unul complex, durează destul de mult și trebuie făcut cu simț de răspundere pentru a fi siguri că în final alegem cea mai bună variantă nu numai din punct de vedere financiar, ci și emoțional.

Fiind o investiție care pentru mulți dintre cumpărători este una pentru toată viața, achiziționarea unei proprietăți necesită parcurgerea multor etape, ceea ce înseamnă timp și documentare riguroasă.

Nu este suficient doar să avem banii necesari sau să ne gândim cum obținem o sursă de finanțare externă pentru a cumpăra o proprietate, ci trebuie să luăm în calcul mult mai multe aspecte ca: ce caracteristici trebuie să aibă locuința, în ce zonă este situată, care este starea clădirii în care se află, ce probleme pot apărea pe viitor sau dimpotrivă ce oportunități, dar și cum se potrivește cu stilul nostru de viață.

Înainte de a căuta ce oferte sunt disponibile în piață, trebuie însă să stabilești clar ce tip de locuință vrei și ce caracteristici ale acesteia sunt importante pentru tine.

Iată în funcție de ce criterii poți să îți alegi viitoarea locuință, astfel încât să fii pe deplin mulțumit și fericit:

  1. Apartament în bloc sau casă?

Bineînțeles, alegerea dintre cele două variante ține în primul rând de bugetul de care dispui. Deși unele case sunt comparabile cu suprafețele pe care le au unele dintre apartamente, dacă îți dorești o curte doar a ta să poți sta în aer liber oricât de mult dorești, cu siguranță vor fi o alegere mai costisitoare. De asemenea, în orașe, majoritatea caselor, mai ales cele construite recent, se află în zone de periferie și dacă vrei să fii totuși mai aproape de centru, apartamentele s-ar putea să fie o soluție mai bună pentru tine.

  1. Numărul de camere și suprafața

De regulă, numărul de camere al unei locuințe se alege nu numai în funcție de buget, ci și de statutul civil al cumpărătorului. Cei necesătoriți și fără copii se îndreaptă de regulă către alegerea de garsoniere și apartamente cu 2 camere, pe când cei care au deja o familie vor locuințe cu minim 3 camere. Suprafata cât mai mare și compartimentarea eficientă a acestora sunt de asemenea aspecte de luat în considerare. Balcoanele și terasele cântăresc și ele destul de mult în privința alegerii unui apartament în detrimentul altuia.

  1. Zona în care este amplasată locuința

În primul rând ar trebui să te gândești ce impact ar putea avea zona în care este amplasată locuința asupra stilului tău de viață. Dacă biroul este în centrul orașului, cu siguranță nu îți vei dori să petreci ore în șir în trafic, cumpărându-ți un apartament aflat într-o zonă de periferie. Sau dimpotrivă, nu te deranjează orele petrecute în trafic și preferi o zonă mai liniștită ca cele de la marginea orașului. De asemenea, siguranța zonei și calitatea vieții de aici (curățenie, iluminat stradal, facilități) sunt foarte importante. Accesul facil la mijloacele de transport în comun, proximitatea față de centre comerciale, farmacii, spitale, magazine alimentare, zone verzi, grădinițe sau școli sunt de asemenea extrem de necesare pentru a duce o viață liniștită.

  1. Apartamente situate în imobile noi sau vechi?

O diferență majoră între cele două variante este dată de factorul localizare, majoritatea locuințelor noi aflându-se la marginea orașelor.

Bineînțeles, ambele categorii prezintă avantaje și dezavantaje, așadar trebuie să cântărești foarte bine ce este important pentru tine și cum vrei să te simți în viitoarea ta locuință.

Apartamentele vechi au avantajul că sunt în zone mai centrale și au preț mai mic, dar vin și cu suprafețe reduse, cele mai multe dintre ele au nevoie de îmbunătățiri și de regulă sunt în imobile care ar avea nevoie de consolidări și renovări.

Apartamentele din ansamblurile rezidențiale vin la pachet cu suprafețe mai mari, compartimentare mai eficientă, sunt termoizolate corespunzător, dispun de instalații sanitare și de căldură noi. Dezavantajele ar fi că majoritatea sunt amplasate la periferia orașului și sunt mai scumpe.

Cum spuneam încă de la începutul articolului, atunci când achiziționăm o proprietate ar trebui să vedem și dincolo de considerentele financiare. Zona în care este amplasată locuința dar și cum arată această și cât spațiu avem pot face difența între ”o casă” și ”acasă”.

Articol susținut de imobiliare-floresti-cluj.ro

blank