Life, Stiri

Dieta anti-stres: cum sa fii supla si relaxata

trup-forma-2

Pentru multe dintre noi, orice dietă, chit că se văd rezultatele, este un factor de stres. Şi dacă ar exista o dietă… anti-stress!

Am veşti bune pentru tine… chiar există anumite alimente şi suplimente nutritive care combat stresul. Şi ştii care-i partea cea mai interesantă? Dacă adopţi un astfel de regim, vei împuşca doi iepuri dintr-o dată: îţi vei găsi echilibrul psihic şi vei slăbi! Pare dieta ideală, hai să vedem despre ce e vorba!

Mănânc deci… sunt supărată!
Tendinţa de a „ronţăi” este specifică perioadelor de stres. Cauza? Stresul favorizează creşterea cantităţii de suc gastric. Micile „gustări” inocente se depun repejor iar tu te expui riscului de gastrită şi ulcer.

Stresul chiar îngraşă?
Păi… da. Dacă vrei şi explicaţia ştiinţifică a fenomenului, iat-o: în momentul în care ceva te preocupă şi te consumă, muşchii se contractă în mod involuntar, creşte tensiunea, pulsul, iar respiraţia se accelerează. Acesta este momentul în care digestia se îngreunează (de aceea, în perioadele stresante apare frecvent constipaţia), sîngele se coagulează ceva mai repede iar ficatul eliberează energie sub forma de glicogen, ceea ce favorizează creşterea nivelul de zahărul în sînge.

Tot stresul este cel care declanşează în organism nişte dereglări “chimice” şi hormonale. Totodată, influenţează în mod negativ funcţionarea glandelor endocrine, mai ales tiroida, care devine mai “leneşă”, ceea ce determina încetinirea arderilor şi retenţia de apă – cauze ale îngrăşării.

Dietă fără rezultat?
E foarte posibil – deşi ţii o dietă echilibrată – să te îngraşi, în loc să obţii efectul invers. Doar stresul e de vină!?! Nu, ar mai fi şi obiceiurile nesănătoase (la care mai toată lumea apelează fie atunci cînd stresul e „cît casa” ori pentru a „suporta” mai uşor o dietă) favorizează stresul!

Cofeină, alcool şi tutun. Acest trio de vicii este o sursă importantă de stres, chiar dacă nu le practici pe toate. Ai mult de lucru, eşti stresată, e semn că trebuie să sorbi o cafea… doar că efectul este opus celui aşteptat. În loc să te calmezi puţin, devii şi mai agitată şi mai nervoasă. Înlocuieşte cafeaua cu un ceai de plante, un suc proaspăt de fructe sau apă (plată sau minerală).

Consumul de alcool nu este tocmai o soluţie atunci cînd vrei să mai elimini din stresul acumulat. Nu te va relaxa deloc şi, în plus, favorizează deshidratarea (chiar dacă ciocneşti doar din cînd în cînd un pahar de vin, ai grijă să bei multă apă).

Cît despre fumat, ştii deja că dăunează grav sănătăţii. Şi dietei: nicotina blochează absorbţia antioxidanţilor, prezenţi în fructe şi legume proaspete. Altfel spus, dacă ţii o dietă şi fumezi „ca turcii”, nu e de mirare că nu slăbeşti. Şi nici că eşti cam irascibilă: antioxidanţii sunt cei care favorizează producţia de serotonină (hormonul „fericirii”).

Dieta anti-stres
Consumă cît mai multe legume şi fructe crude: salate la mesele principale şi fructe în loc de gustări. Nu trebuie să renunţi complet la grăsimi, însă nu din cele saturate. Foloseşte uleiul de măsline pentru salate, prepară-ţi un sos delicios din fructe de avocado, consumă din cînd în cînd nuci neprăjite şi seminţe de susan.

Simţi poftă de ceva dulce? Nu te opri la dulciuri şi nu folosi zahăr rafinat pentru a-ţi îndulci băuturile. Consumă miere de albine, banane sau struguri.

Dintre nutrienţii care combat stresul, campionii sunt zincul şi magneziul. Trebuie să ştii de asemenea faptul că stresul atacă serios rezervele de vitamine C şi B din organism. Zincul se găseşte în carnea slabă, lactate, ouă, scoici, pîine integrală, nuci şi seminţe. Nu uita că micul dejun ar trebui să fie ca mai importantă masă a zilei, nu sări niciodată peste el, mai ales cînd treci prin momente stresante. Un ou, cîteva legume proaspete, brînză, pîine integrală prăjită – iată reţeta pentru a-ţi începe ziua mai relaxată şi plină de energie.

Legumele cu pigment verde (spanac, urzici, castraveţi, varză albă, dovlecei, fasole verde, conopida, brocolli, ciuperci, vinete, gulii, ceapa verde, usturoi verde, andive), roşiile, morcovii, strugurii, smochinele şi grapefruit-ul sunt foarte bogate în magneziu. Pune-ţi imaginaţia la treabă şi concepe nişte salate delicioase pe care să le consumi la prînz (cea mai importantă masă a dietei anti-stres) sau la cină.

Vitamina C se găseşte din belşug în citrice, căpşuni, afine, kiwi, varză, broccoli, iar cerealele integrale, drojdia, iaurtul, curmalele, ficatul, orezul brun, secara şi ovăzul sunt o sursă importantă de vitamina B.

Suplimente naturale. Ceaiurile calmante (tei şi muşeţel) ar trebui să înlocuiască băuturile carbogazoase sau care conţin conservanţi. În cazul în care simţi că stresul începe să te învingă, apelează la polen sau ginseng, aliaţi de nădejde anti-stres.

blank