Teroriștii grupării ISIS păreau a fi stopați din avântul pe care și-l luaseră, însă atentatele din ultimul an contrazic realitatea pe care marii lideri ai lumii au încercat să o transmită cetățenilor.

Din nefericire, jihadiștii reușesc mai frecvent decât ar trebui să rupă breșele de securitate și să comită crime îngrozitoare, ultimul eveniment dramatic fiind cel de la Londra unde și-au pierdut viața 7 persoane și alte 50 au fost rănite.

Dar de unde are ISIS bani pentru a-și pregăti teroriștii, pentru a achiziționa arme și a reuși să-și plaseze oamenii peste tot în Europa?

WikiLeaks a publicat o parte din mailurile lui Hillary Clinton, iar unul dintre acestea arată că fosta candidată la alegerile prezidențiale din SUA știa exact cine finanțează ISIS.

„In timp ce operatiunea militara/paramilitara continua, trebuie sa ne folosim resursele diplomatice si traditionale pentru a pune presiune pe guvernele din Qatar si Arabia Saudita, care ofera sprijin financiar si logistic clandestin ISIL si altor grupuri radicale sunnite din regiune”, se arata intr-un mesaj trimis de pe adresa hrod17@clintonemail.com si publicat de WikiLeaks.

De asemenea, din mesajul privind situatia din Orientul Mijlociu trimis de pe aceasta adresa reiese ca SUA se bazau impotriva gruparii Statul Islamic pe trupele peshmerga ale guvernului regional kurd (KRG), care ar avea „relatii vechi si puternice cu ofiteri CIA si operatori de forte speciale”, scrie infoalert.ro.

75-80 de milioane de euro LUNAR pentru ISIS

Un studiu al IHS, un think tank cu sediul la Londra, arată însă că ISIS colectează luna 75-80 miliaone de euro din teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak,potrivit 20 minutes.fr.

Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donatii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida.

‘Statul Islamic controleaza un aparat de stat—in Siria si Irak—si impune taxe populatiei, confisca proprietati, creeaza averi cu intreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol si gaze. Alte grupari teroriste nu au asa ceva’, explica pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.

‘In acelasi timp, pentru ca administreaza un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum faceau 80 milioane de dolari si ii cheltuiau pe arme si bombe’, spune el.

In opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist ‘percepe o taxa de 20% pentru toate serviciile’, de exemplu pentru electricitate, reteaua de telefonie mobila sau industrie.