Despre uitare, iubire și psihoză într-o incredibilă poveste contemporană

0

Acțiunea din Amn3zi apsihoză se desfășoară în două dimensiuni, întrepătrunse, pe axa București-Constanța. Practic, ele coexistă în mintea noastră și sunt percepute identic de către aceasta. Sunt dimensiuni paralele, integrate însă în linia destinului personajului principal, Ana Moscăianu, alcătuind un tot unitar, indestructibil. Ana este femeia care renunță la propriii săi copii gemeni în favoarea tatălui lor și a soției sale, care nu poate avea copii, în urma unui aranjament complex, din care nu lipsesc nici banii și nici șantajul. O decizie pe care Ana o regretă profund, încă din primul moment, și care o va face să pornească o luptă inegală, absurdă și inutilă, cu mijloace personale, pentru recuperarea lor, în timp ce iubirea obsesivă pentru tatăl acestora îi întunecă rațiunea. Ana eșuează lamentabil, chiar și atunci când primește o neașteptată – să-i spunem – „șansă” să înceapă viața de la zero, alegând să treacă printr-un traumatizant proces de regăsire a propriei identități, în urma unei amnezii parțiale de tip retrograd, pentru ca apoi s-o renege iar. Ana este secondată mereu de prietena ei Ioana Vasile – un fel de oglindă răsturnată a conștiinței sale -, cu care se confruntă în plan secund, dar se compară și se completează în prim plan, fără însă a-și putea rezolva reciproc povestea de viață.

Citeste si...  Fiica lui Adrian Enache vorbește despre viața sa. Se face avocat și dezvăluie care e relația cu mama sa

AMN3ZIA este roman dual despre asumare și neacceptare, despre sens și alienare, dedicat „Tuturor acelor femei pentru care viața este o luptă fără de sfârșit”

***

După ani pe care i-a dedicat jurnalismului, marketingului etnic și comunicării, Cristina Lincu a ales să se dedice scrisului. Fiică de traducători(tatăl ei, Alexandru Lincu a tradus și a publicat, în 1989, tot la editura Univers, romanele „Sclava Isaura. Căutătorul de diamante” de Bernardo Guimaraes),în prezent Cristina dezvoltăo serie de proiecte online, după ce aproape o decadă a închinat-o comunităților românești din diaspora, prin intermediul proiectului „Român în Lume”, în cadrul căruia a coordonat un ziar de limbă română, emisiuni radio, precum și antologia bilingvă de poezie – „Român în Lume – Poezia diasporei române după 1990, Spania” (Editura Fundației Culturale Ideea Europeană, în 2004).

În mai 2017, debutează în volum cu „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?”, la editura Bookzone (reeditat în septembrie 2018 cu titlul Eu, o mamă (im)perfectă?”).